IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на „Тракия“ ще се оскъпи заради проблем с подпочвените води

Проверката на ДНСК показва, че Лот 2 от магистралата се строи с качествени материали

14:15 | 17.06.11 г. 1
Строителството на „Тракия“ ще се оскъпи заради проблем с подпочвените води

„Ще има оскъпяване на строителството на Лот 4 на магистрала "Тракия" заради проблем с подпочвените води. Разходите са допустими по правилата на еврофинансирането и ще бъдат възстановени на страната". Това съобщи за БТА зам.-министърът на регионалното развие и благоустройството Георги Прегьов по повод допълнителните анализи, направени на трасето.

„За този участък на магистралата е имало претенции от изпълнителя за наличие на "слаби" почви по трасето, които не са били отразени в инвестиционния проект“, припомни Лазар Лазаров, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

След проверка от независима акредитирана лаборатория се доказа, че такива почви има. Съществуващият проблем е по отношение на водното съдържание в строителната почва, допълни Лазаров.

В момента екипът за управление на магистралата, геодезисти и специалисти по изследване на почвите оценяват точното разстояние. След като бъдат направени допълнителните инженерни дейности, строителството ще бъде продължено, каза Лазаров.

Днес бяха представени и резултатите от пробите на насипните материали, вложени в строителството на Лот 2 от магистрала "Тракия" от Стара Загора до Нова Загора.

Анализите показаха, че материалите отговарят на изискванията на техническата спецификация, залегнала в одобрения инвестиционен проект за магистралата, каза началникът на ДНСК Милка Гечева.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев отбеляза, че това е 147-та проверка на магистралата и при всяка една досега експерти са констатирали, че работата по обекта се извършва в рамките на техническата спецификация.

"Изпълнението на магистралата върви в срок, по график и с предвиден бюджет", каза министърът.

Плевнелиев допълни, че очаква от бившия премиер Сергей Станишев и от депутата от "Коалиция за България" Димчо Михалевски да се извинят за твърденията си, че "Тракия" се строи върху пепел, като изпратят съответното опровержение в Европейската комисия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
"Плевнелиев допълни, че очаква от бившия премиер Сергей Станишев и от депутата от "Коалиция за България" Димчо Михалевски да се извинят за твърденията си, че "Тракия" се строи върху пепел, като изпратят съответното опровержение в Европейската комисия"Ооо, това няма как да стане. Да очакваш от комунист да се държи достойно. Дай им само да клепат и хранят жълтите медии. А сега ще се покрият в дупките си за известно време, докато не измислят новата партенка!Чер-ве-ни, бо-клу-ци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още