IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери в БХК недоволни, че изпълнителният директор не е бил на събранието

Събранието е един път годишно, а няма кого да попитаме за състоянието на холдинга, се оплакали акционерите, на които е отговорил председателят на Надзорния съвет Хараламби Анчев

12:35 | 24.06.11 г. 1
Акционери в БХК недоволни, че изпълнителният директор не е бил на събранието

Акционери, присъстващи на общото събрание на Българска холдингова компания АД са останали недоволни от факта, че изпълнителния директор на дружеството не е присъствал на общото събрание, проведено на 20 юни 2011 г., показва протокол от събитието, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Председателят на Надзорния съвет на БХК Хараламби Анчев уточни за Investor.bg, че изпълнителният директор е отстъствал поради тежко заболяване.

Българска холдингова компания АД бе един от най-големите приватизационни фондове в т. нар. масова приватизация от 1996-1997 г., като текущата му цена на акция е около 1,43 лв. за брой.

Още в началото на събранието акционерът Георги Илиев е попитал дали на него присъства изпълнителният директор Пирин Атанасов, на когото Илиев е искал да зададе въпроси.

Хараламби Анчев, председател на НС на БХК е отговорил, че изпълнителният директор не присъства, като акционерът (или пълномощник) Николай Ялъмов пожелава това да се впише изрично в протокола.

Събранието се провежда един път годишно и е важно отговорите да бъдат получени от изпълнителното ръководство, е изтъкнал Ялъмов.

Пълномощникът Антон Домозетски е попитал какви са задачите, поставени на дружествата, както и как се осъществява контролът върху изпълнението им.

Двамата с Ялъмов са заявили, че при липсата на ръководството, критиките ще бъдат насочени към представителите на компанията на събранието.

На въпроса за задачите пред дъщерните дружества, представител на БХК е отговорил, че дъщерните дружества на холдинга не ползват външни кредити, а кредити от компанията майка.

На въпрос на Домозетски в кои банки са вложени парите на холдинга е отговорено, че това са  основно Общинска банка и Д Банк, и по-малка част в Пиреос банк.

Николай Ялъмов е изказал мнение, че възнагражденията на членовете на Управителния съвет и Надзорния съвет са много високи и е предложил тези средства да се разпределят под формата на дивидент между акционерите, вместо да се получават от членовете на управителните органи.

Хараламби Анчев е заявил, че "това изказване е тенденциозно" и е уточнил, че възнагражденията през тази година са намалени драстично, като средното месечно възнаграждение за членовете на УС и НС е по-малко от 5 хил. лв. В седем от дружествата от холдинговата структура управителните им органи не получават възнаграждения, е посочил той.

Текущата пазарна капитализация на БХК е 9,4 млн. лв. Сред активите му са Хотел Августа в гр. Хисар, където се бутилира и минерална вода Августа. Друг актив на холдинга е столичният Парк хотел Москва, както и складова база в Плевен.

Свързани компании:

Българска Холдингова Компания АД(BHC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Як, нашенски манталитет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още