IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единствената снимка на Били Хлапето бе продадена за над 2 млн. долара

Дагеротипната снимка създава погрешното впечатление, че героят от Дивия запад е бил левичар

09:58 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дагеротипната снимка на бандита е направена през 1879 г. или 1880 г. във Форт Съмнър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дагеротипната снимка на бандита е направена през 1879 г. или 1880 г. във Форт Съмнър. Снимка: Ройтерс

Единственият съществуващ портрет на Били Хлапето бе продаден на търг в Денвър за 2,3 милиона долара, съобщиха световните агенции.

С комисионата за агенцията общата цена надхвърля 2,6 млн. долара. Организаторите на търга очакваха да получат не повече от 400 000 долара.

Дагеротипната снимка на бандита е направена през 1879 г. или 1880 г. във Форт Съмнър, Ню Мексико. На нея Били Хлапето е с оръфана шапка, като е облечен в няколко ката дрехи. Едната му ръка е поставена върху карабина Winchester, а другата върху револвер с марката Colt.

Дагеротипните снимки обаче обръщат образа. Затова тази снимка създава погрешното впечатление, че Били Хлапето е бил левичар. На този мит се основава и филмът от 1958 г. "Леворъкият стрелец" с участието на Пол Нюман.

Били Хлапето дава снимката на приятеля си Дан Дедрик и тя остава у наследниците му - фамилия Упъм.

За първи път е изложена през 80-те години на миналия век в музей в Линкълн Кънтри, Ню Мексико. Снимката се счита за една от класическите картинки на Дивия Запад. 

Били Хлапето е американски престъпник, бандит и убиец от 19-ти век. Други негови псевдоними са Хенри Антрим и Уилям Харисон Бони.

През 1878 г. е признат за виновен в убийството на шерифа на Линкълн Каунти Уилям Брейди. Тогавашният губернатор на Ню Мексико предложил на Били помилване, ако свидетелства срещу членове на друга престъпна група, обвинени в друго убийство. Били Хлапето свидетелствал, но не получил помилване, а останал в затвора.

През април 1881 г., малко преди да бъде обесен, успял да избяга от затвора и да убие двама полицаи. Шерифът Пат Гарет го проследил и го убил на 14 юли 1881 г.

Легендата за него му приписва 21 убийства, по едно за всяка година от живота му, но действителната бройка е около 9 (4 е убил сам, а 5 — с помощта на други).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още