IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпът до регистъра на длъжниците се контролира строго

Вероятността от "изтичане" на лични данни от Централния регистър на длъжниците на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители е нулева, според експерт

09:41 | 14.07.11 г. 1
Достъпът до регистъра на длъжниците се контролира строго

Няма опасност да се "търгува" с информация от регистъра на длъжниците, коментираха експерти за БТА.

Централният регистър на длъжниците на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители заработи преди дни. Той се попълва от всички частни съдебни изпълнители, съгласно задължително за всички членове на камарата решение.

Пред БТА частният съдебен изпълнител Мариян Петков каза, че никой не може да преглежда регистъра и съответно да изнася информация от него. Данните за това дали едно лице е длъжник или не са защитени, те са лични по смисъла на Закона за защита на личните данни, поясни той.

Само при попълнена молба и платена такса едно лице може да направи справка за даден клиент. В тази връзка нещата са уредени и винаги се знае кой частен съдебен изпълнител каква информация е получил, посочи експертът.

Достъпът до регистъра ще се осъществява само от частни съдебни изпълнители, които ще подлежат на контрол за правомерността на извършените справки. Затова вероятността от неоторизиран достъп до системата е сведена до минимум, коментира експертът.

Разработен е административен контрол от страна на камарата, чрез който се следи кой, колко и какви справки е направил, а също и за какъв период от време.

Целта на този контрол е да се следи за събиране на таксата за справки и да се предотврати извършването на неоторизирани справки от частен съдебен изпълнител за лица, които не са поискали това лично за себе си.

Възможността за консолидация на всичките изпълнителни дела срещу един длъжник само при един частен съдебен изпълнител ще намали разноските по изпълнението, които длъжникът ще трябва да понесе и ще опрости нещата за длъжника - той ще трябва да комуникира само с един частен съдебен изпълнител вместо с много, поясни Мариян Петков.

За длъжниците е полезно да знаят, че в съвсем скоро време едва ли ще има кредитна институция, която да разгледа искане за финансиране, без да поиска справка от този регистър. В тази връзка за длъжника е важно да знае дали не фигурира в регистъра и да направи нужното, за да изчисти името си от него възможно най-бързо, уточни Мариян Петков.

Частният съдебен изпълнител очаква интересът към регистъра да расте постоянно с времето, но не и в лавинообразни темпове. Исканията за справки ще станат нещо нормално за всички, които са активни в икономическата сфера и кандидатстват за банкови и потребителски кредити, сключват сделки или просто искат да са сигурни в чистото си кредитно досие.

Интересът към информацията от регистъра ще расте с привикването на банките и бизнеса да искат извлечения от него за своите клиенти и контрагенти, посочи Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
biserkandev
преди 5 години
какъв е срока за изчистване на досието ти ако си платил всички дългове към ЧСИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Що за дискриминация е това - само ЧСИ и кредитните институции да могат да правят справки от този регистър?! Значи аз, ако искам да правя бизнес с някой (или дори само да му дам апартамент под наем) нямам право да знам дали има (лоши) дългове, а банката има? Намирам това за недопустимо и за изкривяване на пазара в полза на банките (най-вече). И смятам, че трябва да се потърси правна възможност този регистър да бъде достъпен за всеки. Всеки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още