IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАТ не са обявявали, че готвят оферта от 160 млн. долара за Булгартабак

Български медии изтълкуваха пожелателно чуждестранна публикация с индикативен характер относно евентуална приватизационна сделка с Бритиш Американ Табако

11:33 | 19.07.11 г. 3
БАТ не са обявявали, че готвят оферта от 160 млн. долара за Булгартабак

БАТ не са обявявали, че готвят оферта за 160 млн. долара за Булгартабак, каквито информации бяха публикувани от български медии, цитиращи Wall Street Journal.

Информацията предизвика и радост сред коментаторите в темата за Булгартабак във форума на Investor.bg с коментари, че БАТ остава в приватизационната процедура за холдинга.

Към момента само БТ Инвест продължава в следващите етапи от приватизацията на Булгартабак, а Агенцията за приватизация е поискала от Бритиш Американ (Holdings) Табако Ltd, Лондон и Си Би Фемили Офис Сървис ГмбХ, Австрия в срок до 19 юли да дадат разяснения и документи, във връзка с подадените от тях документации за съответствие с предварителните квалификационни изисквания.

Внимателен прочит на статията във Wall Street Journal, която от своя страна цитира британският вестник Sunday Times, показва, че цената от 100 млн. британски паунда (около 160 млн. долара) не е с източник British American Tobacco (БАТ), а е текст на автора на статията, като точният превод на въпросния пасаж е "... в сделка на стойност до 100 млн. паунда ..."

Тези 100 млн. паунда не са изявление на БАТ, а вероятно желанието на журналиста да даде на читателя мащаба на сделката, тоест дали е до 10 млн. паунда, до 100 млн. паунда или до 1 млрд. паунда.

Единственото изявление от говорител на БАТ, цитирано в статията на WSJ, гласи "Ние винаги сме казвали, че сме отворени за бъдещи възможности и ще ги разгледаме, ако такива възникнат". Говорителката е отказала да коментира статията на Sunday Times.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Добре де 600 млн. евро е била цената на фабриките им, а не само на купения дял от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
2012
преди 12 години
През 2003 год. Philip Morris плати 387 млн. евро за 66,45 % от най-голямата тютюнева фабрика в Сърбия - Дуванска Индустрия Нис, а BAT плати 50 млн. евро за 67.8 % от Дуванска Индустрия Вранье.През 2004 год. БАТ предложи 200 млн.евро за 80% от акциите в "София БТ", "Благоевград БТ" и "Пловдив БТ", а на следващата година си оттегли офертата заради "усложнената политическа обстановка".Мисля, че тогавашните 200 млн. евро са били напълно конкурентна оферта и е била съобразена с тогавашните международни оценки на фабриките в производството на цигари. Преди 2 години продадоха Пловдив БТ за около 16 млн.евро, а сега началната цена за 80% от Булгартабак холдинг, София БТ и Благоевград БТ е 100 млн. евро. Като се прибави кеша по сметките на трите дружества който е около 150 млн.лв., то напълно нормално е да се постигне цена от 150-180 млн.евро, но в предвид зададените условия в търга за 65% тежест в изкупуването на тютюна, то очаквам една цена от около 130млн. евро +/-10%не е препоръка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
СМЕХОРИЯ...!!! Подаряваме Булгартабак на цената на един МОЛ. Доган си скубе сега брадата, че изтърва този тлъст комисион под масата.... Сърбите си продадоха табака за 600 млн. евро преди, и за то по-малък дял от този, който продават сега. А и фабриките им бяха доста по-малки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още