IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

240 лв. остава обезщетението за гледане на дете

Причината да не се вдигнe майчинството е, че в бюджетът няма необходимите за това 150 млн. лв.

19:47 | 26.07.11 г. 1
240 лв. остава обезщетението за гледане на дете

Обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст няма да се увеличи на 270 лв., решиха депутатите с промени в Кодекса за социално осигуряване, приети на второ четене, съобщи БНР. Очакванията бяха това да се случи заради обещанията на правителството.

Така се запазва сегашният размер на обезщетението от 240 лева. Основният аргумент срещу вдигането  майчинството беше, че в бюджета няма необходимите за това 150 млн. лв.

На майките, които гледат дете до 2-годишна възраст и са взимали неправомерно помощи, докато детето е било в ясли, ще бъдат опростени лихвите по сумите. В рамките на 6 месеца обаче родителите трябва да погасят главницата. Това е задължително условие за опрощаване на лихвите.

Онези, които са върнали лихвите, имат една година, в която да си ги поискат обратно. Парите се връщат до два месеца след подаване на искането, по посочена банкова сметка.

С промените в Кодекса за социално осигуряване бяха приети и увеличенията на добавките към вдовишките пенсии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
ДЯНКОВ Е ЗА ЗАТВОРА!!!! СЪД ЗА ГЕНОЦИД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още