IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златев: Авантюра е правителството да няма план за снабдяване на страната без Лукойл

Лукойл Нефтохим Бургас спазва всички условия на българската и европейската отчетност, заявиха от компанията

16:16 | 28.07.11 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Валентин Златев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Валентин Златев. Снимка: БТА

Лукойл България винаги е подкрепяло усилията на всички правителства за максимална прозрачност в петролния сектор и именно нашата компания е един от инициаторите за въвеждане на специални измервателни уреди в данъчните складове. Това каза на специална пресконференция в София днес изпълнителният директор на „Лукойл България“ Валентин Златев.

Пресконференцията е във връзка с отнетия вчера лиценз за данъчен склад на "Лукойл Нефтохим Бургас", което практически спира работата на рафинерията.

Златев припомни, че „Лукойл България“ е най-големият данъкоплатец в страната. За последните 10 години компанията е платила над 21 млрд. лв. данъци и е направила инвестиции за 2,35 млрд. долара, а в момента е в процес на изпълнение на инвестиция в сероочистващото производство на обща стойност 1,4 млрд. долара.

Компанията се съобразява изцяло с българското законодателство и има пълна отчетност на влезлите и излезлите от рафинерията горива според европейските стандарти. Още обаче миналата година с влизането на т. нар. Наредба 3, която задължава данъчните складове да монтират специални измервателни уреди, беше ясно, че за краткия срок от 1 година рафинерия с размерите на „Лукойл Нефтохим Бургас“ не е възможно да ги монтира, заяви Златев.

По думите му митниците са били подробно информирани за графика на монтиране на уредите, като по-голямата част от тях вече са монтирани и са на стойност 16 млн. долара. Уредите, които предстои да се монтират са на стойност 11 млн. долара.

Началникът на управление „Нефтопреработка“ в „Лукойл Русия“ Олег Дуров обясни от своя страна, че въпросните уреди не са стандартни разходомери. Необходим е инженерен проект за целия комбинат, след което трябва да се направи специална поръчка, която се изпълнява само от специализирани фирми. Една от тези фирми поиска за производството на уредите срок от 3 години, допълни Дуров. Той добави, че за монтирането на измервателни уреди в Италия на подобна на бургаската рафинерия е бил даден срок от 5 години, а не от една.  

Само в рафинерията в Бургас са необходими около 400 такива уреда, а такива уреди са необходими и за данъчния склад в Росенец. И в момента в рафинерията продължават да се монтират уреди, въпреки че комбинатът е в процес на спиране на работа, посочи Златев.

Той подчерта, че пълното спиране на рафинерията ще стане до около ден и половина. Ако за този период се намери решение на проблема, то повторното пускане на предприятието няма да е трудно. В противен случай, за да заработи рафинерията на пълен капацитет, ще са необходими седмици, каза Златев. В най-добрия случай, ако производството на комбината спре само за дни, като се имат предвид и разходите за спиране и пускане от по няколко милона лева, то загубите на компанията ще бъдат в рамките на няколко десетки милиона лева, изчисли Валентин Златев. Той допълни, че в момента към Бургас пътуват 4 танкера с нефт, които Лукойл при създалото се положение "ще се опита да продаде".  

Авантюра е, ако правителството няма план как ще снабдява страната с горива без горивата на „Лукойл България“, заяви във връзка с журналистически въпрос Златев.

Той даде пример, че 176 самолета, кацащи на летищата в Русе и Варна, се зареждат с керосин от Лукойл и сега не е ясно кой ще ги снабдява.

Около 500 хил. тона горива на Лукойл ползват държавни фирми и организации, които дължат на „Лукойл България“ 100 млн. лв. и ние ги зареждаме „на юнашко доверие“, каза Златев. Близо половината от товарите на БДЖ са товари на „Лукойл България“ и те са едни от големите длъжници на компанията.

По всяка вероятност горива на бензиностанциите ще има за следващите 20-ина дни, като се имат предвид запасите на „Лукойл България“ и други по-големи фирми в страната, коментира Златев във връзка с друг журналистически въпрос. Той обаче отказа да коментира колко време очаква да продължи въпросната ситуация, т.е. „Лукойл България“ да не снабдява с горива страната.

По всяка вероятност ако спре работата на рафинерията, „Лукойл България“ ще започне да купува горива от чужбина, посочи Златев. По думите му засега от рафинерията в Бургас не е уволнен (поради спиране на работата й) нито един от около 6000 работещи там.

Според предоставени по-рано данни, Лукойл България (единственият дистрибутор у нас на горивата на бургаската рафинерия) има пазарен дял от 60-70% при пазара на едро и към 25% - при пазара на дребно (бензиностанциите).

Златев не пожела да коментира дали цените на горивата ще нараснат при така създалата се ситуация и дали ще бъде необходимо държавата да разблокира държавния резерв, който по принцип се използва при природни бедствия.

На въпрос относно евентуалното си познанство с хора от правителството, Валентин Златев отговори: "Не съм познавал никой от сегашните министри, преди да станат такива, с изключение на Вежди Рашидов. Министър-председателя Бойко Борисов познавам от много години, но това няма нищо с работата."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
Спокойно мога да направя такава градация - Нагъл, По-нагъл...Златев.....Лъжа е това за 21 милиарда. За сведение - Лукойл / завода и дистрибутора - Лукойл България трябва да се разглеждат заедно/ е на загуба през последните 3 години..не две а три. 2008-2009-2010. Финансовите им отчети са достъпни. Най-силната година на завода е 2008 год. /съгласно ГФО 2008/....но тогава пък е на най-голяма загуба - над 475 милиона загуба заедно завода и дистрибутора, като и двете фирми са на загуба. Общо приходите за 2008 година са....леко да не паднете - 11 697 милиона/ 11 милиарда и отгоре/ при нарастване на приходите спрямо 2007 година с 26%....да излезе на загуба 475 милиона...това може да стане само с нагласявано счетоводство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Всеки ден без измервателни уреди налива милиони от контрабандна търговия в джоба на тоя плазмодий (и руските му аверчета). Руснаците със сигурност покровителстват схемите му за неплащане на данъци(ДДС, акцизи, данък печалба)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Интересно, след като им е трябвало повече технологично време, защо не са казали по-рано? Как така в закона не е отчетен тоя вариант, като хем знаеха за закона доста преди да се приеме, хем го подкрепяха??? Или може би го подкрепяха само за да си разчистят конкуренцията!Баси наглите лъжци, просто няма други такива! Бойко даде ли отново отбой няма да си изкара мандата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Схемата на Хеджирането/Храченето/ на поп Емил Хърсев е най-напред да поставя измерватерни уреди, а след това да мисли Данъци, с които да пречи на младите да се размножават щото е поп, дето се е родил с подкуп от двама кардинали, незнам кой от тях му е майка и кой баща, но са го научили този *** да слага данък на въздуха. Аз покрай скъпите му приказки за нямане и криза, станах по-изобретателен и му конструирах комбиниран термометър, за да установя колко суров петрол може да произведе поп Емил Хърсев, дето говори за суров петрол с устата си сякаш е производител на суров петрол. От сега мисля да му сложа данък суров петрол отзад и отпред през моя мандат, та да му дам възможност да *** много и да произвежда повече, и тъй-като лапането си има цена, ще му сложа Данък Суров Петрол персонално на него. До скоро поп Емил Хърсев, с нетърпение чакам момента да ти меря температурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Схемата на Хеджирането/Храченето/ на поп Емил Хърсев е най-напред да поставя измерватерни уреди, а след това да мисли Данъци, които да пречи на младите да се размножават щото е под дето се е родил с подкуп от двама кардинали, незнам кой от тях му е майка и кой баща, но са научили този *** да слага данък на въздуха. Аз покрай скъпите му приказки за нямане и са криза станах по изобретателен и му конструирах комбиниран термометър, за да установя колко суров петрол може да произведе поп Емил Хърсев, дето говори за суров петрол с устата си сякаш е производител на суров петрол със *** си. От сега мисля да му сложа данък суров петрол отзад и отпред през мооя мандат та да му дам възможност да *** много и да произвежда повече, и тъй-като лапането си има цена, ще му сложа Данък Суров Петрол персонално на него като на по знаещ по темата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
bai_ ivan
преди 12 години
хаха валето го хванаха в изневяра,а боко е честолюбив,чакаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Така е при монопол ,извиваш ръце -Топлофикация ,ЕОН ,ЧЕС ...Ама вижте гсм-операторите ,хотелите ,таксиметровите агенции ....Ще видим с бензина какво ще стане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
bate Goiko
преди 12 години
Е сега няма да ги има тия работи, цената ще се стабилизира на 4 лв./литър и всичко ще е спокойно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Май е време да се уточнят придобивките на г-н Златоносков ,щото наистина поне две години Нефтохима е на загуба ,има големи разлики произведено (по документи) и изнесено от други фирми .А НЯМА друг производител :)) Тия милиарди дето ги размахва тоя Благодетел на България са само от данъка платен от всеки налял си гориво :) Чух ,че имало параклис в дома му със златна икона на Чудотворец Сергей Премянов Луканов ...но ...може да е от съкровището в Шри Падманабхасвами дето го откриха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
dikobraz
преди 12 години
Ще ми липсват сводките от типа - От полунощ ХХ.ХХ.2011 г. Лукойл вдига цените.Те бяха станали нещо неотменно, като сводката об уровне реке Дуная в сантиметрах.Да не се окаже че без Лукойл ще е СОНШОНЖМОН .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още