IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма задължение за търгово предложение към купувача на 80% от Булгартабак

Параграф 10 от ЗППЦК ясно казва, че разпоредбите на закона се прилагат само при приватизация чрез фондовата борса или при условията на търгово предлагане, но не при конкурс

17:31 | 29.08.11 г. 2
Няма задължение за търгово предложение към купувача на 80% от Булгартабак

Няма задължение за търгово предложение към купувача на 80% от Булгартабак холдинг, какъвто може да стане БТ Инвест ГмбХ след подадената днес оферта от 100,1 млн. евро за държавните 79,83% от холдинга.

Параграф 10 от Закона за публично предлагане на ценни книжа ясно казва, че разпоредбите на закона, съответно задължението за отправяне на търгово предложение към останалите акционери при преминаване на границата от 50%, не се прилагат при случаите на приватизация.

§ 10. (1) Разпоредбите на закона относно публичното предлагане и търговия с ценни книжа не се прилагат спрямо:
1. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2002 г., бр. 61 от 2002 г.) продажба на акции в случаите на приватизация, освен когато продажбата се извършва на фондова борса или при условията на търгово предлагане;

Приватизацията на Булгартабак се осъществява с конкурс, а не на фондова борса или при условията на търгово предлагане.

Липсата на задължение за отправяне на търгово предложение при придобиване на над 50% от капитала при приватизация е многократно доказвано. Такъв пример може да бъде приватизацията на 70% от Параходство БРП през 2006 г.

Че няма задължение за отправяне на търгово предложение става ясно и от Наредба № 13 от 22.12.2003 г. за търгово предлагане за закупуване и замяна на акции, която гласи:

Чл. 11. (1) (Предишен текст на чл. 11 - ДВ, бр. 109 от 2004 г., изм., бр. 13 от 2009 г.) Задължението по чл. 6 (при преминаване на праг от 50% - бел. ред.), съответно по чл. 10, ал. 1 (при преминаване на праг от 2/3 - бел. ред.), не възниква, ако лицето преминава установените прагове в резултат на приватизационна сделка по реда на чл. 32, ал. 1 от Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, освен ако сделката е сключена на регулиран пазар.

Така въпросителните пред миноритарните акционери на Булгартабак холдинг АД са много.

На първо място, все пак ще има ли търгово предложение при цената на евентуална приватизационна сделка от 33,29 лв./акция, което е с 25% над текущата от 27,50 лв./акция.

Вероятно като част от приватизацията БТ Инвест ГмбХ ще бъде обвързан с клауза да не продава участието си в Булгартабак за срок от 5 години и би трябвало при препродажбата да има търгово предложение.

Но нищо не може да спре продажбата на самото БТ Инвест ГмбХ, което видно от името му е специално създадено за приватизацията на БТ Холдинг.

Въпросът е дали кандидат купувачът БТ Инвест ГмбХ има нужда от по-голямо дялово участие, след като делът, който се приватизира е напълно достатъчен за контрол над Булгартабак холдинг АД.

В този смисъл търгово предложение може и да няма, а купувачът на 79,83% да се разполага като собственик на 100%, включително и в дъщерните дружества на холдинга - Благоевград-БТ, София-БТ и Плевен - Булгартабак АД.

Всичко това прави неясни цените на акциите на тютюневите дружества в холдинга.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
 

Свързани компании:

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
Когато закона потъпква права, това добър закон ли е?Идеята е да се даде право на избор на миноритарните акционери, да се освободят от акциите си на справедливата в момента цена, ако преценят, че новият собственик няма да води компанията, както до сега.Инче ясно защо е такъв писаният текст наречен Закон. Просто за да може държавата да се споразумее по-лесно с потенциалния купувач и да не го "товари" със задължението да купува и други акции. Тъй де, той пак ще си е 100% мажоритар. Не мога да разбера защо хем уж ние сме държавата, хем понякога тя е срещу нас? Нямам акции, но това си е несправедливост. Апропо с БТК, като се продаде мажото беше същото. Хитринки разни. Ми като не щеш да си на борсата прав ти път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 12 години
Смях в залата. Да му мислят миноритарните акционери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още