IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Турция може да започне сондажи за петрол по крайбрежието на Кипър

Турция оспорва подписаното миналата година споразумение между Република Кипър и Израел за изключителната икономическа зона, което определя правата за изследване на природните ресурси

21:34 | 19.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
И Турция може да започне сондажи за петрол по крайбрежието на Кипър

Турция, след като се договори с кипърските турци, може да започне още тази седмица сондажи за петрол и газ по крайбрежието на Кипър по примера на действията на Република Кипър, Израел и Гърция.

Това заяви турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган насред изострящия се спор за правата над въглеводородните запаси в Източното Средиземноморие, съобщава Ройтерс.

Помолен да коментира новината за започване на сондажи за петрол и газ от Република Кипър в Средиземно море, Ердоган отговори: "В момента ние също предприехме такова действие със Северен Кипър. В най-скоро време, може би тази седмица, вероятно ще започнем работа в този изключителен икономически регион", посочва Ройтерс.

Асошиейтед прес цитира турския премиер да казва също, че "турски фрегати, торпедни катери и военни самолети постоянно ще следят развитието на ситуацията в района".

Турция оспорва подписаното миналата година споразумение между Република Кипър и Израел за изключителната икономическа зона, което определя морските граници и правата за изследване на природните ресурси. Турция подкрепя Северен Кипър и заявява, че всички природни ресурси от крайбрежието принадлежат и на двете общности.

Турция, единствената държава, която признава Севернокипърската турска република, смята, че всички въглеводородни находища принадлежат не само на кипърските гърци, но и на кипърските турци.

Спорът може да усложни започналите през 2008 г. мирни преговори между кипърските гърци и кипърските турци. Сондажите съвпадат с желанието на ООН да разреши кипърския въпрос до средата на 2012 г.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица, че Анкара е готова да изпрати военни кораби в Средиземно море поради противоречията с Израел във връзка с блокадата от страна на Израел на ивицата Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Доста смел ход на Ердоган! Има топки тоя турски политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още