IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичен парк за 50 млн. евро ще се изгражда край София от 2012 г.

Фокусът се поставя върху пазарната реализация на иновативните продукти, съобщи зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов

15:21 | 29.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Технологичен парк за 50 млн. евро ще се изгражда край София от 2012 г.

През първата половина на 2012 г. ще започне изграждането на технологичен парк край София. Това обяви на форум в столицата заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, съобщиха от ведомството.

Финансирането е в размер на 50 млн. евро по оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“, предвидени специално за създаване на подобни технологични паркове. Целта е този ресурс да се използва изцяло за проекта в София, за да могат средствата да се усвоят по-ефективно, поясниха от министерството на икономиката.

По думите на зам.-министъра, променената концепция за финансирането на технологични паркове – от подбор на конкурентен принцип към това цялото финансиране от 50 млн. евро да се вложи в един пилотен проект, умножава шансовете за успех на инициативата.

Концепцията за технологичния парк предвижда обединяването на едно място на цялата необходима инфраструктура, която да гарантира успешното създаване и реализация на нови технологични решения с приложение в бизнеса.

Фокусът на бъдещия технологичен парк ще бъде поставен върху пазарната реализация на иновативните продукти. До момента са идентифицирани пет сектора за специализация на технологичния парк - информационни и комуникационни технологии (т.нар „чисти технологии“), здравеопазване и медицина, земеделие и храни и технологии в промишленото производство. 

Част от финансирането ще бъде заделено за конкретни проекти, които се реализират в рамките на технологичния парк.

Заедно с работата по развитие и реализация на иновативните идеи паркът трябва да предлага и различни бизнес услуги, като намиране на партньори, маркетинг, юридически съвети, финансово-счетоводна помощ, управленски консултации, обучения и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Продължавам да не разбирам. Може би става дума за инкубатор или т.нар. living labs. Това е най-многото, което може да направи държавата. Другото бизнесът трябва да си го направи сам. Просто е - който плаща, той поръчва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Под технологичен парк не се разбира нови сгради.При подходящи цени и условия могат да се купят или наемат за дълъг срок(10г да речем) съществуващи офиси.По трудната част е организацията на работата, намиране на квалифицирани кадри, дефиниране на мисия,визия и начин за постигането и, смислени от икономическа гледна точка проекти.Лично мое мнение е, че технологичния парк си го имаме - БАН или част от институтите му, само трябва да се преструктурира и/или определена част да бъде приватизирана (до 49,9%) с опция купувачът да прави заданията за проекти и проучвания(както и задължение да финансира някаква част) На практика това, от което БГ икономиката има нужда е пазарно работещ БАН с високо квалифицирани кадри, добро заплащане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
mapto
преди 12 години
Трябва да си много ограничен при положение, че 25% от офис площите са празни, да строиш нов бизнес парк, пък бил той и технологичен. А за да е пълен вица, финансирането е предназначено за конкурентоспособност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още