IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ очаква предложения за реформи от синдикатите

Ръководството на железниците внася иск в съда за незаконност на започналата вчера стачка

14:33 | 25.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	За първия ден от стачката загубата при пътническите превози е 16 хиляди лева, а при товарните &ndash; 105 хиляди лева Снимка: БТА</p>

За първия ден от стачката загубата при пътническите превози е 16 хиляди лева, а при товарните – 105 хиляди лева Снимка: БТА

Ръководството на БДЖ не е ставало от масата за преговори със синдикатите. Това каза изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Йордан Недев във връзка с твърденията на синдикалните лидери, че ръководството на железниците не иска да преговаря с тях.

Недев посочи, че досега синдикатите изразяват несъгласие с предложените от управата реформи, но не предлагат нищо от своя страна. „Ако синдикатите имат предложения за реформи в БДЖ, които ще подобрят състоянието на компанията, ние сме готови да ги разгледаме и евентуално да ги приложим“, подчерта Недев.

„Възможно е кредиторите на БДЖ скоро да си поискат заемите, ако стачката продължава“, каза председателят на съвета на директорите на холдинга Владимир Владимиров. Той посочи, че най-важното за ръководството е железниците да се спасят от фалит. Владимиров не прогнозира колко време ще продължи стачката и допълни, че кредиторите едва ли биха чакали повече от две седмици.

По последни данни, за първия ден от стачката, загубата при пътническите превози е 16 хиляди лева, а при товарните – 105 хиляди лева. Но при товарните превози загубата би могла да се компенсира чрез изместване графика на превозите извън часовете, обявени за стачни.

Вчера са стачкували 5,5 процента от служителите в БДЖ по официални данни. Част от стачкуващите обаче не са се регистрирали като такива, коментираха от ръководството.

От мениджърския екип на компанията съобщиха, че днес или в понеделник официално ще внесат иск в съда за незаконност на стачката. Ако съдът постанови, че стачката е незаконна, то на стачкувалите ще се търси не само дисциплинарна, но и материална отговорност, която може да включва компенсиране на загубите на железниците от стачката.

Ако стачката продължи и през следващите дни, може да има затруднения с плащането на заплатите в железниците, които са общо около 13 милиона лева месечно, посочи Владимир Владимиров. Освен това би могло да има отлив на пътници, което ще доведе до по-големи съкращения на персонала догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
На който не е ясно, реформа няма и няма и да има. Целта е БДЖ да се нацепи на подпалки, някой ще вземе каквото е ценно, а всичко останало ще иде за скрап. Точно там е далаверата, като с Кремиковци. Пасивите ще си останат някой за държавата, някой банки ще пият по една студена вода, но тия милиони тонове метал ще са чиста печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
tinchev
преди 12 години
Да забраняват синдикатите със закон и да се приключва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още