IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Според еколози проектозаконът спестява над 50 млн. лева на офшорни оператори в ски туризма

14:08 | 28.12.11 г. 18
Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Министерският съвет одобри спорните промени в закона за горите, които позволяват да се учредява право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението на терените.

Пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че измененията не обслужват определена фирма, а целят облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти, предаде БТА.

„Новият закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма“, посочи Найденов, цитиран от БНР.

Според Найденов с промените се дава възможност за развитието на ски туризъма, което ще доведе до разкриване на нови работни места и развитие на планинските населени места.

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша „Витоша ски“. Фирмата отказа да пусне съоръженията за зимния сезон с мотива, че не можела да работи законно.

Проблемът на „Витоша ски“ е, че няма одобрен подробен устройствен план на ски зоната над София. Устройствен план на съществуващите съоръжения изобщо не е възлаган за изработване, а е направен устройствен план на проекта за нова ски зона, който обаче беше върнат в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София.

Заради липсата на подробен устройствен план собственикът на ски съоръженията няма право да учреди сервитут върху терените под лифтовете, както изисква законът за горите.

В тази връзка от Изпълнителната агенция по горите предложиха сами да почистят просеките на лифтовете, а председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева увери, че всички терени, които нямат статут на ски писти, но са ползвани като такива, ще бъдат отдадени под наем на фирмата за срок от поне 1 година.

Според Коалиция „За да остане природа в България“ промените в закона за горите са одобрени за рекордно кратък срок, при пълна липса на прозрачност и обществени консултации. Еколозите са категорични, че поправките дават законови „вратички“ за застрояването на най-стария природен парк на Балканите – Витоша.

„Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона и то не за друго, а в резултат на натиск от една частна фирма, собственик на ски съоръженията в зона Алеко„, посочват от организацията.

„Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, „Витоша ски“ АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени„, коментират еколозите.

Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Нека аз ти кажа какво искат от Витоша ски: искат да получат права да се разпореждат и със земята, сиреч - с пистите и прилежащите им терени. Тогава ще довършат окончателно скишколите на Мотен и другите, които работят горе. Миналата година им отсякоха половината глава с картите на скиучителите, а сега вече ще могат да прилапат цялата дейност при тях. Миналия сезон таксата за едно дете за 5 дни скишуле без екипировка, храна и лифтове гонеше 150 лв., и то при здрава конкуренция между няколко фирми. Когато остане само Витоша ски, пей сърце! И това е само част от далаверата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Zeifod
преди 12 години
Само уточнявам, че поправката в закона от днес не е нова. Тя връща старото положение, което е съществувало до юни 2011 и при което са работили всички курорти и концесионери Пампорово, Боровец....., включително и Витоша ски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
Ами те овцете и навремето писаха, когато започна погрома по морето, ама такива като теб много искаха да развиват морски туризъм. Е, развиха го, бетонираха ивицата, набутаха "какаовите тръби" в морето и стана едно чудо невиждано! Сега и на планините им дойде времето!Много ми е чудно, когато Цеко е кандидатствал за концесията, защо се е напъвал да сключва договор, като не може да работи при тези условия? Преди него всички съоръжения работеха, общината субсидираше билетите и кабинковият лифт всеки уикенд качваше десетки хиляди соофиянци на чист въздух целогодишно. Сега трябват 50 кинта, за да се качи едно семейство до Алеко! Е^бати туризма!Витоша не е само за скитуризъм, а е парк и място за отдих не само на баровците. Съоръженията се използваха целогодишно и от хора с ниски доходи! Това не е Боровец или Банско, това е Витоша на всички софиянци!Какво ще му развива на туризма? Хотели, дискотеки и платени паркинги? Да огласява от високо цяла София с чалга? Мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
global_dj
преди 12 години
Имам чувството, че тук долу са писали овце без кой знай какво мнение по въпроса, а просто овце, които казват това, което са чули от стадото! Абе хора, запознайте се добре с въпросния закон и поправките по него, че като ви гледам какви глупости сте написали.. Ужас! Ако искате зимен туризъм и зимните спортове да бъдат още по-слаби, тогава вече имате право да критикувате така, но иначе не ви разбирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
h17
преди 12 години
Айде, развързаха ръцете на мутрите да строят където и колкото си искат. Сега отивам да си изтегля парите от мутренската Първа инвестиционна банка (***, Fibank) -- може само символично да е, но все пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
всичко е далавера поредният лобистки закон на депутатие от ГРОБ ше бият по лобистки закони всички останали правителства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
melon
преди 12 години
Интересно, как за тези приемат, а за приюта на отец Иван от Нови Хан - не.Грозна картинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
orf
преди 12 години
Te еколози са нож с две остриета....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още