IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможна ли е забрана за пушене на открито в България?

Очаква се депутатите да разгледат две различни предложения за поправки в закона „против“ пушенето на открито

07:47 | 25.01.12 г. 15
Възможна ли е забрана за пушене на открито в България?

Освен пълната забрана за пушене в закрити обществени помещения, която се очаква да бъде въведена от средата на тази година, наскоро активно се заговори за възможността ветото да обхване и откритите пространства - предложение, което далеч надскача досегашните опити за ограничаване на тютюневия дим.

Пушачите няма да могат да палят цигара на определени открити места като автобусни спирки например, ако депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване и парламентът одобрят последните предложения за промени в Закона за здравето.

Те са внесени със законопроект на Министерството на здравеопазването (МЗ) в парламента през миналата седмица. Чрез този проект и две неправителствени организации - "Да върнем пълната забрана за пушене" и „България без дим", внасят свои предложения за забрана за пушене на открито.

Новите предложения

Докато министерството предлага забраната да обхване по-тесен кръг от откритите зони, където да няма цигарен дим, то гражданските сдружения са доста по-взискателни в исканията си.

От здравното министерство се разграничиха от предложенията на гражданските движения и уточниха за Investor.bg, че законопроектът, одобрен от Министерски съвет и внесен в парламента от тяхна страна, предвижда забрана за тютюнопушене само на територията на училищни дворове, детски ясли и градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития.

От ведомството смятат, че имат ресурс да упражняват контрол върху спазването на забраната чрез районните инспекции по опазване на общественото здраве, които са 28 на брой в страната.

Двете граждански организации разширяват тези искания за тютюнопушене на открито. В тяхното предложение за промяна в Закона за здравето се допълва, че забраната за пушене на открито трябва да важи и за детските площадки в парковете и междублоковите пространства, спирките на обществения транспорт, открити спортни обекти, паркове и плажове.

Основният мотив на гражданските инициативи е, че това са все места, на които хората са принудени да стоят много близо един до друг и затова е желателно да останат свободни от тютюнев дим.

Контролът

Големият проблем обаче е свързан с това кой и как точно ще упражнява контрол на откритите места като плажове, паркове или стадиони.

Павел Антонов от „България без дим“ каза, че предложението на сдружението е да се разшири кръгът от контролни органи, които ще имат права да санкционират при нарушения на закона. 

Гражданските организации предлагат контролът да се осъществява не само от РИОКОЗ по райони, тъй като държавните инспектори няма да могат да покрият всички места, на които евентуално ще бъде забранено пушенето.

Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 6
madcow
преди 12 години
Тоест на stone kold му се налага да търпи разговорите ти на висок глас, пищенето на децата ти и изобщо персоната ти, а ти не можеш да се преместиш на друг чадър ... Това е като мнението в статията - "редно да има толерантност между пушачи и непушачи." Е.ал съм и тая толерантност - единия прави каквото си иска, а другия му се налагат забрани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
stanislavr
преди 12 години
За спирките имаше един лаф,че не трябва цигарения дим да убива мириса на изгорели газове. Да спрем и транспорта, и там бая народ си отива. Ако спрат и пиенето - трябва да се строят нови психиатрии. Народа се разболява от немотия и несигурност, цигарите не са толкова страшни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
На мен ми пречи да пушиш където и да е стига да съм на близо.Ако искаш пуши, но сам. Ако искаш и с хероин се боцкай - твоя работа. Но не трябва да пречиш на другите.За плажа - фасовете са на всякъде и само заради замърсяването трябва да забранят пушенето.И да най-добре да затворят фабриките и да ликвидират безумието тютюн, защото жертвите годишно са повече от жертвите в автомобилни катастрофи.Обаче хората като теб - пушачите са си зависими и нямаш възможност да разберат това. Пушенето е болест както наркоманията нищо, че е законно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
kravata_mu
преди 12 години
на мен например като седна на съседния чадър и миризливия ти пушек ми се вре в носа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
stone kold
преди 12 години
поредното малоумие...а могат да продават цигари по будките на спорките?защо не забранят цигарите?да затворят фабриките ?и защо не мога да пуша на плажа?на кой преча?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още