IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" е непосилно скъпа за България

Цената, както и липсата на европейски стратегически инвеститор, са основни причини за отказа от проекта

15:39 | 28.03.12 г. 26
Автор - снимка
Създател
Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" е непосилно скъпа за България

България не може да си позволи цена от 10 милиарда евро за АЕЦ Белене, коментира министър-председателят Бойко Борисов, като поясни, че цена от около 6 милиарда евро плюс евентуален бъдещ заем от Русия за втората централа ще бъде непосилна за страната.

Борисов повтори, че няма да се строи втората централа и заради това, че не е намерен стратегически инвеститор от Европа. Така премиерът обобщи  мотивите за решението на правителството да прекрати строителството на АЕЦ Белене.

Той припомни, че за започването на проекта „Белене“ е взет и заем от 220 млн. евро, като само лихвите по него, плащани от правителството, са 102 млн. лв.

"При цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева", изчисли Борисов за „Белене“.

"Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари, няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България", подчерта премиерът.

Той припомни, че в момента се водят две дела - в Женева и в Париж, заведени съответно от българската и от руската страна по този проект и това води до изразходване на още средства. Към момента за проекта АЕЦ "Белене" са изразходвани 1,4 млрд. лева , имаме да плащаме и още 220 млн. евро към БНП "Париба", каза Борисов.

За  три години изплатените лихви по този кредит са 102 млн. лв., добави той.

Премиерът каза, че при разговора му с Владимир Путин е обсъждана именно тази тема, като по думите на Борисов Путин е обещал „дружески да се разделим по проекта „Белене“ и да продължим със строителството на „Южен поток“, в който участват и европейски компании. 

По план през декември 2015 г. трябва да започне първият етап от „Южен поток“, припомни Борисов. По думите му с участието в проекта България ще се превърне в газопреносен център на Балканите.

Борисов изрази надежда България да успее да договори и намаляване на цените на природния газ от Русия. Това също е било обсъждано в телефонния разговор с Владимир Путин.

Борисов посочи, че е решено да се доплатят още 140 млн. евро за вече готовия първи реактор на АЕЦ Белене и същевременно да започне процедура за това новият реактор да бъде монтиран на площадката на АЕЦ Козлодуй.

Министър-председателят прогнозира, че 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй” може да заработи след 6-7 години. „Понеже от 20 години „Белене” не е построена, мисля, че 6-7 години не са фатални”, каза Бойко Борисов.

Във връзка с въпрос за направеното от предишното правителство по проекта „Белене“ Борисов риторично попита защо, ако са искали да построят централата, не са започнали да го правят, за да стане процесът необратим.

Одобрявате ли решението да се откажем от АЕЦ Белене?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3278 гласа
Бойко Борисов потвърди излязлата вчера предварителна информация, че се предвижда на площадката да се строи газова централа и посочи, че ще се търси инвеститор за нея. 

На въпрос защо правителството не е изчакало доклада на британската банка - консултант по проекта, Борисов не отговори пряко, а само коментира, че „не бива да шикалкавим по този важен проект и да отлагаме решението за него“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 19 rate down comment 2
Императорът
преди 12 години
Който не вярва - ето - да прочете тук:http://***.***/article?id=317156Както се казва - ВЪПРОС НА ПРИОРИТЕТИ !!!!Защо ни е евтина електроенергия, енергийна независимост, големи инфраструктурни проекти, работни места !!! От телевизията - в последните години Плевенска област е напусната от 100 000 души - безработицата е адска... Но какво значение има - важното е да се развъждат *** - електоратът на борисов !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 0
mishoc
преди 12 години
Никой не ни е виновен, че сме бедни, каква контролирана бедност... Какво значение кой я строи тази централа, като е 51% българска собственост и е под контрол на държавата? Тотален абсурд е да кажеш, че чакаш оценката на консултанта, за да вземеш информирано решение (колко ли е сложно да се види, че енергията само ще поскъпва, но все пак трябва да има експертна оценка), а след това да казваш на резултата от анализа шикалкавене. ББ - пълен ***. Aristotel - thumbs up.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 3
Императорът
преди 12 години
6 милиардса евро тоя *** ще похарчи през мандата си само за издръжка на *** !!!! Потърсете данни и ще видите - 3 100 000 000 лева на година са им САМО ДИРЕКТНИТЕ ПОМОЩИ !!!Скъпо ти е да осигуриш енергийната независимост на България, а не ти е скъпо да развъждаш престъпниците и *** ***, нали *** *** ?!? Вижте го добре - тоя загробва България !!! Национален предател !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Проблемът на българите е, че все някои друг ни е виновен. Сега пък Русия ни е виновна че сме на това дериже и ни управляват крадци и милицонери от ДС.Просто не ставаме за нищо, там е проблемът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 2
xkm
преди 12 години
Как можа социалистическа България да построи 6 реактора на АЕЦ Козлодуй ?Как в продължение на 22 + години не можем да съберем пари за монтиране на един реактор ? Скапани и некадърни политици horhe 7 И аз мисля , че всичко е умишлено .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 0
horhe7
преди 12 години
9-ти всичко е умишлено!!!!изпростял и впиянчен народ лесно се манипулира!!!!що *** се изредиха във властта и още напират-всичко е пари и интереси-а народа да го духа.да им го начук.м на всички скапани политици!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 13
bgMan
преди 12 години
Русия + БСП се стремят единствено да държат българския народ в контролирана бедност за да си мислят бедните *** човеченца, че единственото спасение е да се върнем обратно в СССР (Евразииския съюз) или както там ще го нарекат новото тоталитарно фашистко изродче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 1
alphaomega
преди 12 години
*** народ, слаби политици, скапана държава! Хората по света правят ОГРОМНИ инфраструктурни проекти и ги изпълняват за по 1-2 години, А НИЕ , НЕКАДЪРНИЦИТЕ, за 20 години не можахме да построим едни прости пътища, и една най обикновена атомна електроцентрала. За останалото в държавата..... изобщо да не говорим! ИСТИНАТА Е ,че мнозинството от българския народ се е превърнало в една проста, мързелива, страхлива и жалка сбирщина от чалгаджии алкохолици и бездарници! Не случайно България е най бедната държава в ЕС и дори някой държави от "третия свят" имат по висок стандарт от нас. 90% от кадърните и предприемчиви българи избягаха в чужбина (защото и те са безотговорни) а останалите тук са притиснати в ъгъла и изобщо не им се чува гласът. Естествено резултатът може да бъде само един - некадърниците и крадците вземат властта! Така държава НЕ СТАВА! Докато властта не се поеме от интелигенцията (а не от разни тикви мутри и комунисти) България ще стои в калта не 20 ами 220 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 14
bgMan
преди 12 години
Евтината ядрена енергия е мит за България поради 2 прости причини:1. За разлика от големите страни България няма къде да съхранява ядрените отпадъци и се налага да плаща за това. Нещо което би трябвало винаги да се добавя към стойноста на тока произвеждан от АЕЦ. Ние не сме голяма страна, която има някъде едно затънтено кътче където да консервира и охранява такива отрови за 200-300г.2. Корупционната същност и имперските амбиции на Русия, с които руснаците ни държат в контролирана бедност. Жалко е само че тайните клаузи по договорите може да станат общо достояние само след 20-30г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 13
aristotel
преди 12 години
Белене не е бил изгоден ГОЛЯМА глупост. Франция има около 16 АЕЦ, а Германия има окло 17 които щяло до ги затворят в 2022 г. ГОЛЯМ смях. Въпроса е, че дори и да се построи АЕЦ Белене НЯМА да може да се ОТКРАДНЕ ДОСТАТЪЧНО пари за политиците. В момента сме най големия износител на електроенергие и внасяме за пиковите часове. ГЪРЦИЯ взе 300 милярда а ние имаме дълг грубо 20 мил. дълг и се плашим да вземем още за БЕЛЕНЕ. Няма да я построят и след 5 г. не било преценено и затова поскъпване с 20 % на тока. Това се нарича ЛИПСА на НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ. Ще ни затворят и останалите блокове след 5 г. и ще внасяме ток. КОЛКО ИНТЕЛИГЕНТНИ политици имаме. Най евтиния ток е от АЕЦ ЗАЩО Франция не желае да затвори своите а германия до 2022 а тогава др. ще измислят и пак ще работятАЕЦ-овете. А ние НЕ било ИЗГОДНО. затова те си строят копия на БЕЛИЯ ДОМ а вие ще живеете в ПАНЕЛКИ и ще плащате за скъп ток скъпи разговори, гориво и скъп ХЛЯБ и ще мълчите, защото се *** народ и мнението ви е ТЪПО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още