IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Газдов: Темата за ВЕИ-та се политизира по най-грозния начин

Много скоро фотоволтаиката ще доведе до поевтиняване на тока за крайния потребител, твърди председателят на Българската фотоволтаична асоциация

09:25 | 05.07.12 г. 27
<p>
	Никола Газдов, Снимка: Личен архив</p>

Никола Газдов, Снимка: Личен архив

След неочакваното поскъпване на енергията за населението с 13% и обясненинията на държавната администрация, че по-високите цени се дължат на изкупената енергия от слънчевите централи, сред обществеността се породиха съмнения доколко енергията на бъдещето е приложима в българските условия.

Дали поскъпването наистина се дължи на скъпия ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и как се стигна дотам държавата да променя в последния момент стойности на енергията, които предварително не е обсъждала в широк формат с бизнеса и експертите, отговор на тези въпроси потърсихме от Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

Г-н Газдов, защо инвестициите в слънчева енергия се оказаха основната причина за внезапното оскъпяване на тока с 13 вместо предварително обавените10%?

- Целта е да се отклони вниманието на обществото от основния проблем. И този проблем не произтича от задължението на страната да изкупува задължително енергията от фотоволтаичните централи, както се представя пред хората.

Реалната причина е, че трябва да се спасява Националната електрическа компания (НЕК), която има огромни финансови задължения и те не могат да бъдат обслужвани. С тази цел повишаването на цената на тока е необходимо, за да бъде капатилализирана компанията.

Свидетели сме на едно раздуване на балона за добавката „зелена енергия” в цената на тока, което на практика означава, че от потребителите ще бъдат събирани повече пари с аргумента, че те трябва да отидат за събиране на задълженията по изкупуване на нови соларни централи, които се били разраснали неочаквано и не се знаело, че ги има.

Каква всъщност е реалността? За да отговорим на въпроса, трябва да се върнем към Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), който за последните пет години беше променян три или четири пъти. Целта на този закон беше да се регламентира задължителното изкупуване на ток от ВЕИ и да се осигури нормативната рамка за развитието и присъединяването на тези инсталиции към мрежата и изкупуването на енергията.

Инвестиционният интерес се засили от края на 2008 г. , но въпреки че на хартия законът изглеждаше много добре, на практика нямаше проекти – първите бяха за няколко ветрогенераторни парка. Фотоволтаични проекти липсваха, защото те бяха небанкируеми – нямаше модел, по който инвеститорите да са сигурни, че ще възвърнат вложенията си.

Със закона се постави много висока преференциална тарифа за срок от 25 години, но тя не беше фиксирана и затова почти никой не се възползва то нея. Завършени бяха няколко проекта, но те се извършиха на по-далечен етап и при по-ниска тарифа.

Дали е било възможно по онова врема България да поиска отлагане на европейската директива и да въведе „зелената” компонента в цената на тока от 2015 г., когато цените от ВЕИ ще паднат? Подобна теза изказа министърът на икономиката Делян Добрев вчера.

- Това е аргумент, който е направен за замазване на очите на публиката. Аз се учудвам, че министър Добрев прави това изказване. Още повече, че той познава  европейското законодателство, което залага междинни цели за изкупуването на тока, а не само крайната цел, според която през 2020 г. 16% от потребяваната енергия в страната трябва да се предоставя от ВЕИ.


Нашите политици или не са разбрали, че България е член на ЕС, или не са си прочели законите. Европейската политика затова е единна, за да се спазва от всички, а не едни държави да започнат да въвеждат „зелената енергия” от 2008 г., а другите – от 2015 г.

Вярно е, че цените на тази енергия започнаха да намаляват с времето, но това намаление идва от икономии от мащабите на тези мощности, чието инсталиране се засили през последните години. Цените се повлияха и от иновациите, които подобряват показателите и намаляват себестойността – все неща, които са свързани с политиките на подкрепа на държавите от Общността.

Трябва да ви кажа, че европейският опит все повече се възприема и от други държави извън ЕС, които виждат, че ВЕИ-та са бъдещето на човечеството, защото предлагат един безплатен ресурс, който е наличен навсякъде по света, а не е концентриран само в определени държави, не трябва да бъде изкопаван и има по-малко вредни влияния върху околната среда. Затова и цените ще падат.

Какви са прогнозите ви за това намаление?

- Това, което се случи през последните пет години е, че фотоволтаичната индустрия успя да свали себестойността на един киловат инсталирана мощност от 5 хиляди евро на 1 200-1 300 евро.

Това е огромен спад. За мен това е най-впечатляващото развитие в енергетиката, което сме виждали през втората половина на 20-и век и началото на 21-и.

Прогозите са за продължаващо поевтиняване на тази енергия. През последните две години виждаме ценови срив, при който пазарната стойност на слънчевите панели намаля до 55-60 евроцента на ват. Ако говорим за монтирана до ключ цялостна фотоволтаична система, то тя в момента излиза около 1300 евро на киловат.

Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 34 rate down comment 0
TheChancer
преди 11 години
... което не ме учудва имайки предвид колко си надъхан :) И за финал, понеже не ми се губи повече време с такива като теб, не се притеснявай за моя *** .. нито съм спечелил от високите цени, нито губя от това, че са свалени .. истината е, че предпочитам да давам 10% отгоре за зелена енергия, отколкото 10% за ТЕЦ, АЕЦ. Макар че продължавам да твърдя, че тези 13% не се дължат на зелената енергия ...по груби оценки (на по-запознати) разпределението е 4-5% зелена, 8-9% ТЕЦ-ове .. нямам намерение да се обосновавам .. ако ти се търси проверявай. А ... и национални предатели казвай на тези, които са позволили "далаверата", не са ти виновни коментиращите тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 34 rate down comment 1
TheChancer
преди 11 години
Все пак една много важна подробност е че прословутите китайски панели се слагат в последната година, и не очаквай да са с качество като на по-старите производители.Ако обаче се сметне цената на финансовия ресурс, която тук е многократно по-скъп от страните от еврозоната, то разходите за централата стават почти 2 пъти повече. При поставен критерий за постигане на дадена доходност (която далеч не е 70%) се получава въпросната цена. Грешката на ДКЕВР е, че не е възприела по-честа промяна в цените. Начинът, по който смяташ тези 70% печалба наистина е "***", но в смисъл "***" .. не те знам какво работиш, но ако си във финансовата сфера бих те уволнил на секундата!!!Надявам се си разбрал нещо, макар че се съмнявам .. толкова са промили това, което е в главата ти, че ...Вземи сметни 600 MWp (ако знаеш какво е пикова мощност) колко МВТЧ ток произвеждат на година и тогава приказвай 350 млн. лв. Това по телевизията ли го чу? Бива те да правиш чуждите сметки, ама излизат криви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 1
TheChancer
преди 11 години
... говорят как панелите паднали наполовина, обаче!!! панелите не са 100% от инвестицията .. останалите компоненти стоят на почти същите цени. Така че тези -50% от панелите са ~-30% от тази инвестиция. Цените тук са ~10% по-високи от тези в Германия (с леки отклонения).трафопост и връзка към далекопровод - цените в последната 1-2 години са НАГОРЕ (тук нямам наблюнения, но при положения, че повечето компоненти идват от Германия вероятно цените отново са по-високи)- проектиране и строителни дейности - запазване на цените - тук цените са по-ниски, но и делът им не е повече от 10-15% от инвестицията.-земя - доста по-евтина, но делът в инвестицията е под 5%.- цена на финансиране в България е в пъти повече от цената в Западна Европа .. при кредит за 10 години една такава разлика води до (на око) почти двойно оскъпяване на цялата инвестиция.- да не забравяме и че на някои се налага да дават и подкупи.Сумарно цялата централа излиза малко повече отколкото би струвала в Германия/Франция ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 1
TheChancer
преди 11 години
nezeetoime, пак продължаваш с глупостите! Цената в БГ се е определяла (и все още продължава да се определя) на база регламентирана доходност от инвестицията. Ако не го знаеш, вземи попрочети преди да говориш. Веднага ти казвам къде са разликите спрямо тези страни, но веднага бързам да ти кажа, че всичките те са започнали много преди нас с тези инвестиции и ако сравняваш година 5 в БГ с година 5 в Германия цените там са били много по-високи (също и на панелите, но за това по-долу). Също така в Германия тарифата, се формира от базова цена (която расте поради много причини) + надбавка за зелена енергия (която преди е била фиксирана, сега намалява с 1% годишно). В Испания например има толкова соларни паркове, че дори не подозираш, затова дотацията е нула, но пък "базовата цена" е по-висока от българската. Така .. възвръщаемостта на инвестицията в соларни паркове зависи от:-цена на устройствата (панели, инвертори, стойки, кабели, болтове и т.н.) - от всичките тези изброени всички ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 1
triangle
преди 11 години
1. ВЕИ-проекти в изброените държави ползват сериозна подкрепа от държавата БЕЗ редукция в тарифите, както е у нас.2. Финансирането е при далеч по-изгодни условия от нашите.3. Тук не става дума само за цена, а и за сериозен риск и неизвестност.4. Ако са *** нечии ***, то не са тези на специалистите. Сметките в един ред са характерни за "специалисти" ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 2
Jay Gould
преди 11 години
Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов не ли внук на убиеца от комунистическите лагери Николай Газдов???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 2
dmtk
преди 11 години
Брилянтно интервю. Препоръчвам на всички заинтересовани да го прочетат няколко пъти за да си дадат шанса да осмислят за какво иде реч. Само едно нещо имам да добавя, което е много важно според мен, тук:"тарифата, макар и висока за момента, остава фиксирана за целия период т.е. не се увеличава повече за разлика от цената на претрола и нефта, природния газ или ядреното гориво, където наблюдаваме постоянен ръст."трябваше да добави - И НЕ СЕ ОСЪВРЕМЕНЯВА С ИНФЛАЦИЯТА, което е адски важно, т.е. тези, които подишат за 236 лв. на мегаватчас, ще получават 236 лв за мегават час и след 10 години и след 15 години, а кой знае колко ще е инфлацията до тогава.Отделно, за най-заинтересованите, вижте тази табличка:http://***/LrRWPWкоято пресмята колко години трябват за избиване на инвестиция във фотоволтаична система, ако се ползва тока от системата вместо тока от мрежата. За България радиацията е 1250 kWh/KWp, цена на тока 0.09 евроцента, а инсталационната цена е 1300-2500 евро/KWp.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 0
TheChancer
преди 11 години
... обърни внимание, че цената на енергията от биомаса остава същата! Защо??? Запомни за това и ще се сетиш след някой месец! И още хвани виж цените на ТЕЦ-овете .. пак от сайта на ДКЕВР. Виж, че те продават по-скъпо от вятърните централи и вече по-скъпо от слънчевите. Защо? Защото AES като купиха ТЕЦ Марица Изток 3 си направиха хубав договор .. е там и в други подобни ТЕЦове отиват парите от увеличението. Право е момчето, че ДКЕВР умишлено не показа разбивка откъде идва то. Защото не им е удобно. По-лесно е след като нашите хора си направиха централите да затворим този пазар.. докато се подготвят за следващите си проекти. Докато има *** шарани като теб България ще е на тоя хал. И ще ви лъжат всяка вечер в очите и вие ще псувате разни хора, които не са ви виновни за нещастието .. Надявам се наистина да вземеш да видиш това, което ти казвам!!! И мисли, а не се доверявай сляпо! Затова ти е дадена тази глава! Не да е поредната тиква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
TheChancer
преди 11 години
Neazetoime ако вкараш малко мисъл в главата си ще разбереш, че това момче не е такъв предател, какъвто си мислиш!!!!! Също ако беше мааалко по-информиран преди да се изказваш, щеше да знаеш, че подобна схема за гарантиране на цените има и при ТЕЦ-овете!!! Затова СЛЕД намалението на ВЕИ цените на тока от тецовете е по-голям!!! Хвани малко прочети бе, човек! Не се връзвай на това, което ти казват тиквите по телевизията! Това не е някой жълт сайт и след като го четеш, СЕ ПРЕДПОЛАГА (но очевидно не се случва), че можеш да мислиш!!! И още нещо! Как ги сметна 70% печалба??? Въобще знаеш ли за какво става дума и как се смята? или пак си слушал тиквите по телевизията? Или министъра, който се оправдава с печатни грешки .. на неговите депутати!!! Всичко е редена салата за техните хора! Това момче са го сложили да защитава интересите на редовите инвеститори и строители във фотоволтаици, на Цветелина Бориславова, Софиянски и Валентин Златев интереса се защитава на най-високо ниво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 2
triangle
преди 11 години
ами да, той е национален предател! Герои са онези, дето горят пръст под формата на въглища и тровят едни от най-плодородните земи вече 50 години! Или пък онези, които внасят руския газ ;-) А колко стотин милиона отиват в електрическата енергия от ко-генерациите? Или там също са герои?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още