IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария е „новият Китай“ на валутните пазари

За да защити валутата си, Швейцарската централна банка купува евро за 3 млрд. швейцарски франка на ден

11:32 | 01.08.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На валутните пазари вече имаме „нов Китай“, тъй като усилията на швейцарското правителство да отслаби франка разширяват чуждестранните валутни резерви на страната до рекордни нива, коментират анализатори, цитирани от Financial Times.

През май и юни, след като дълговата криза в еврозоната се задълбочи, Швейцарската централна банка (SNB) беше принудена да купи десетки милиарди евро поради силното търсене на швейцарски франкове като актив за убежище. Това оказа натиск върху наложения от SNB таван на курса на франка спрямо еврото.

SNB е готова да купи толкова евро, колкото е необходимо, за да задържи франка на нива от под 1,2 франка за евро и по този начин да защити износа на алпийската икономика.

Като резултат от началото на годината швейцарските валутни резерви са се увеличили с над 40% до 375 млрд. долара, с което вече се нареждат на 6-то място по размери в света, след като през 2011 г. заемаха 9-то място. По-големи валутни резерви от Швейцария имат единствено Китай, Япония, Саудитска Арабия, Русия и Тайван.

Делът на еврото в портфейла на SNB се е увеличил през второто тримесечие на годината от 51%  на 60%.

Валутни анализатори коментират, че за да защити валутата си, банката всеки ден купува евро за 3 млрд. швейцарски франка. Тези интервенции имат чувствителен ефект върху глобалните валутни пазари.

„Швейцария е един нововъзникващ Китай“, казва Стивън Енгландер, директор валутни стратегии на Citigroup.

Според анализаторите SNB отчасти е виновна и за неотдавнашното поскъпване на някои основни валути, включително австралийският долар и шведската крона, тъй като швейцарската централна банка се опитва да се освободи от част от натрупаното евро.

Това се отразява на политиката на други централни банки, чийто валути поскъпват, докато Швейцария продава евро обратно на пазара. През последните дни шведската крона достигна 12-годишен пик спрямо еврото.

Австралийският долар също се търгува на рекордно високи нива спрямо единната европейска валута.

„Сега Швеция ще трябва да хармонизира монетарната си политика със SNB“, казва Джефри Ю, валутен анализатор на UBS.

Анализаторите предупреждават, че резултатите за полугодието, които швейцарската централна банка публикува във вторник, разкриват, че SNB изпитва затруднения при ребалансирането на резервите си, тъй като купува евро по-бързо, отколкото може да го замени за други валути.

Данните разкриват и спад на средния матуритет по облигациите, притежавани от банката, от 4 години на 2,8 години. SNB изглежда предпочита по-късите позиции, тъй като не е наясно, колко още ще се налага да акумулира евро при сегашния темп.

„Картината е на централна банка, която не се справя с паричните потоци, които я заливат“, коментира Кит Юкес, валутен анализатор на Société Générale.

SNB не пожела да коментира валутната си стратегия, пише Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
някой *** ги напипаха с ония дискове дето ги купи меркел...но все пак има толкова офшоки по света че Швейцарците не са единственото място за мръсни пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
puf paf
преди 11 години
Приказваш глупости Швейцарците никога няма да бъдат нападнати , защото всички *** в света си държат парите там.Никой няма да изгори собствените си пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Forex Master
преди 11 години
Проблемът е, че Швейцария няма военният потенциал на Китай. Накрая някоя група от държави /нато например нато/ ще решат че вместо да "синхронизират монетарната си политика" с швейцарското БНБ, ще им излезе по-евтино да я окупират военно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dobri
преди 11 години
Заменят швейцарска хартия за европейска. После с еврото купуват кошница от валути и си увеличават резерва. То си е като машина за пари. Могат да издържат вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
До кога ли ще издържат швейцарците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още