IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Благоевград-БТ

Булгартабак холдинг купи още 4,8% от капитала на цигарената фабрика и достигна дял от 90%, който го задължава да отправи търгово предложение

09:00 | 11.08.12 г. 3
Акция на седмицата - Благоевград-БТ

Книжата на Благоевград-БТ АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Булгартабак холдинг купи още 4,8% от капитала на цигарената фабрика при сделки на цена от 45 лв. за акция на 7 август 2012 г. Така делът му достигна 90,5%, което го задължава да отправи търгово предложение или да продаде част от акциите си, така че да свали участието си под 90%.

Може би се повтаря развитието при Плевен-Булгартабак АД, където холдингът първо достигна 90,07%, последва търгово предложение и вече дружеството принежава над 98% от капитала, което му дава правото да отпише плевенската фабрика от списъка на публичните компании.

 Увеличеният дял на Булгартабак Холдинг в Благоевград-БТ идва на фона на сделка за 8,6% от капитала на София-БТ от миналата седмица.

Акционерната структура на Благоевград-БТ АД към 11 юни 2012 г. показва концентрация на 98% от капитала в 61 юридически лица, докато 1 565 физически лица притежават 2% от акциите на цигарената фабрика.

Финансовото състояние на Благоевград – БТ, холдинга и другите тютюневи дружества рязко се подобри, сочат последните им отчети. От края на 2011 г. холдингът е приватизиран с купувач БТ Инвест ГМБХ, зад която официално стои руската VTB Capital.

Акциите на Благоевград-БТ АД поскъпват с 52% за последните 12 месеца до 48 лв. за акция и 130 млн. лв. пазарна капитализация.



 

Свързани компании:

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
kaputov
преди 11 години
Извинявай Марияне,ама не виждам такъв текст в ЗППЦК.Свалих последната версия с редакцията от март тази година,но изменение няма.Задължението за отправяне на търгово е по чл.149 ал.1-над 50% и ал.6-над 2/3.По чл.149а ал.1-над 90%, текста е "има право"Ако може посочи текста от закона.Това не е толкова важно,сигурно ще има търгово,важното е на каква цена.Интересно за мене,а и предполагам за другите малки акционери в БЛАБТ,ще е ако направите правен анализ на действията на СД по участието в увеличението на капитала на "Булгартабак Трейдинг" АД.Не съм юрист,както се вижда,но ми се струва,че има поне две съществени нарушения на изискванията на ЗППЦК.Във форума за БЛАБТ има такива мнения и съображения.И ако е така,медия като вашата първа би трябвало да алармира за това..Сигурно можете да поканите някой по-запознат с материята да коментира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
Здравейте, записано е много ясно и точно."което го задължава да отправи търгово предложение или да продаде част от акциите си, така че да свали участието си под 90%."БТХ е длъжен да направи ИЛИ Търгово ИЛИ да продаде част от акциите си за да падне под 90%. Това е накратко написаното в закона. Има и хипотеза ако 90% се преминават след покупка от държавата. Тогава задължение за търгово ИЛИ падане под съответния дял - НЯМА, но това е рядка хипотеза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kaputov
преди 11 години
Чл. 149а. (Нов - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 03.07.2007 г.) Лице, което придобие пряко, чрез свързани лица или непряко в случаите по чл. 149, ал. 2 повече от 90 на сто от гласовете в общото събрание на публично дружество, има право да регистрира търгово предложение за закупуване на акциите на останалите акционери. Член 149, ал. 3, 4 и 9 се прилагат съответно"има право" не е равнозначно на "го задължава да"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още