IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Недев подаде оставка като шеф на БДЖ

Според транспортния министър Ивайло Московски като основание са посочени лични причини

10:20 | 22.08.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йордан Недев вече няма да е изпълнителен директор на БДЖ. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Йордан Недев вече няма да е изпълнителен директор на БДЖ. Снимка: Личен архив

Йордан Недев е подал оставка като изпълнителен директор на БДЖ. Това съобщи лично министърът на транспорта Ивайло Московски днес. Като мотив за оставката според Московски Недев е посочил лични причини.

За момента длъжността изпълнителен директор на холдинга ще бъде изпълнявана от финансовия директор Велик  Занчев.

Йордан Недев стана изпълнителен директор на БДЖ преди малко повече от година – на 1 юли 2011 година. Той замени на поста Пенчо Попов, като според мотивите на транспортното министерство смяната трябваше да доведе до подобряване на качеството на обслужване на пътниците, постигане на по-високи икономически резултати и ускоряване на реформите в областта на железопътния транспорт.

Недев пое курс към освобождаване на железопътната компания от несвойствени дейности, каквито са почистването на вагоните, охраната на обектите и други странични активности. Важно направление в опитите за стабилизиране на железницата бе програмата за съкращение на разходите, заради която в края на миналата година имаше сериозни протести и стачки.

За една година около БДЖ се случиха доста неща, основно свързани именно с опитите за оптимизиране на разходите и подобряване на услугата.

Сериозен проблем, с който Йордан Недев трябваше да се справи, бе спирането на държавната субсидия за железниците заради кредита от 150 млн. лв. към Световната банка. До стопиране се стигна и при приватизацията на „Товарни превози“ заради липса на сериозен инвеститорски интерес.

В крайна сметка в началото на този месец стана ясно, че държавната субсидия за железниците няма да бъде спирана и ще бъде преведена. Транспортният министър Московски обаче обяви, че няма да има съкращения в персонала на БДЖ, както и няма да бъдат спирани влакове.

Това противоречи на намеренията на подалия оставка Недев, според когото трябваше да се направи анализ на рентабилността и да се прибегне до нови съкращения и закриване на неефективни линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 11 години
Ми то не знам някой да се е разбрал с министерство на транспорта.Голям купон е да си имате работа с въпросното министерство :) не ви го пожелавам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
draskachka
преди 11 години
Интересно явно не могат да се разберат с министерството на транспорта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Не става само с отдаване на подизпълнител на неспецифичните дейности -почистване, охрана, ремонт. И с колко се намалиха тези разходи? Ползата е само за собственика - подизпълнител. Ефекта за БДЖ е нулев. Да не би чистачките и охранителите да работят за 100 лв./месец.Истината е че трябва да се спрат политическите назначения в държавните предприятия. Ама то активистите как ще ги оредим?Прави се конкурс за мениджъри. Представят програми пред държ. комисия. Министерството - принципал одобрило бизнес плана следи за изпълнението му. Хем да крадеш , хем да ръководиш успешно, ами не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
leverkuzen
преди 11 години
жалко...много жалко, но сякаш беше предвидимо, че ще се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
obafeme
преди 11 години
човека се опита като че ли да разбута доста нещо, но явно не му позволяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Kойто и да сложат, резултата ще е нулев... Там и в Министерството на здравеопазването управия няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
optional
преди 11 години
един нормален човек ще влезе в ла*ната на държавните компании и ще го изгонят. тиквеницисъкращения на щата и затваряне на линии. това е решението. иначе форевър ще си живуркат с държавна субсидия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още