IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска компания предлага да тества електробуси за транспорта в София

Азиатската Build Your Dreams (BYD) проявява интерес към технологичния парк край Божурище

12:48 | 28.08.12 г. 2
Китайска компания предлага да тества електробуси за транспорта в София

Китайският производител на електромобили и електрически автобуси Build Your Dreams (BYD) има интерес за партньорство със Столична община и за инвестиции в бъдещия технологичен парк край Божурище, където се предвижда да бъдат привлечени български и чуждестранни високотехнологични компании.

Това съобщиха от индустриалния клъстер „Електромобили“ след визитата в България на генералния мениджър на BYD за Европа Янгпинг Чен. Освен с представителите на клъстера, китайският мениджър е имал срещи и с изпълнителния директор на „Столичен Автотранспорт“ АД Слав Монов, с когото са обсъдили възможността за евентуален внос на екологични мотриси за София.

Офертата на китайците е да подготвят бизнес модел за въвеждане на тестова линия с електробуси, което да ориентира българските мениджъри за бъдещите им стратегии за екологизирането на транспорта в големите градове. 

С въвеждането в експлоатация на един електрически автобус икономията от експлоатацията му се изплаща за около 4-5 години, поясниха експерти от българския клъстер. Според тях предимството от прилагането на тези автобуси е в това, че пълната им експлоатация без замяна на батериите е за срок от десет години, което означава, че повече от 5 години те ще се движат, без общината да плаща за зареждането им с газ или течни горива.

Освен като производител на електромобили китайската компания BYD е и ексклузивен доставчик на мобилни устройства на световни гиганти като Nokia, Motorola и Samsung. Китайците държат и половината от световния пазар на батерии за мобилни телефони.

През последните години компанията активно присъства на европейския пазар, като развива бизнеса си с партньори от Великобритания, Холандия, Швейцария, Унгария и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
BLKC11
преди 11 години
Аз този пич го познавам лично и да Ви кажа освен че акциите на Хонконгската Борса им се сринаха и това че в собствената си страна не се оправят то не знам какво правят тук! По интересното е че това го разправя и в Берлин и в Ротердам където им е седалището за Европа, но до сега дори не са изкарали ЕЕС сертификати на колите си та камо ли на автобусите. Жалко че Бъфет им е акционер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Реалното може и да не стане факт. След като калкулират рушветите в цената на офертата си. :)) Интереса свършва там където рушвета става равен на печалбата на инвеститора. И реалното става виртуално. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Aйде стига интереси, дайте нещо реално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още