IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паркинг и кафе автоматите трябва да са с фискални устройства до 1 ноември

Касовите апарати ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават информация за дневните обороти

12:04 | 31.08.12 г. 1
Паркинг и кафе автоматите трябва да са с фискални устройства до 1 ноември

До края на месец октомври всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства.

Това гласят последните промени на наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, съобщават от приходната агенция.

След 31 октомври продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване (т. нар. вендинг машини), трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство.

Издаването на хартиена касова бележка от тези  устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет. Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с непосилни разходи за спазване на законодателството.

Фискалните устройства, които трябва да бъдат монтирани във вендинг машините, също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти.

Към момента дистанционна връзка с НАП имат над 300 хиляди касови апарата. Данните, които се подават от тях, се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на агенцията.

Данъчните припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 хил. лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 лв. е санкцията за неиздадена касова бележка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Signal
преди 11 години
Поредната далавера на това правителство. Определени хора ще си приберат едни пари от тази поредна простотия. За какво се пънем и се натягаме на ЕС, като тяхното мнение за нас е винаги негативно. Тази хазна е като бездънна яма. За коя сметка ще е ако фикса се прецака и автомата за кафе не пусне желаната напитка или бариерата на паркинг откаже да се вдигне. И в двата случая услугата неможе да бъде използвана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още