IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В агросектора имат надежда, че България няма да връща евросредства

Фонд „Земеделие“ трябва да разплати 352 млн. евро за агроекология до края на годината, ако не иска те да бъдат загубени

15:52 | 11.09.12 г. 2
В агросектора имат надежда, че България няма да връща евросредства

Поради огромното закъснение, с което България започна да прилага агроекологичните мерки от програмата за развитие на селските райони (ПРСР), страната ни е заплашена да не усвои част от бюджета, планиран за 2010 г.

Това съобщиха за Investor.bg от ДФ „Земеделие“ по повод тиражираната в български електронни медии информация, че ако до края на годината страната не усвои 385 млн. евро за агроекологията, има опасност тези средства да бъдат изгубени.

Информацията беше подадена от говорителя на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони Роджър Уайт, който е пояснил, че по правилото N+2 страната трябва да изразходва до края на тази година планирания бюджет за 2010 г.

От фонда направиха лека корекция в тази информация, като поясниха, че до края на годината остава да се изразходват 352 млн. вместо обявените от Еврокомисията 385 млн. евро. „Разминаването идва от факта, че ЕК разполага с данните, предоставени от българската страна до юли тази година, докато фондът продължава да извършва плащания по екологични проекти и към днешна дата сумата е спаднала с 33 млн. евро“, обясниха от пресцентъра на фонда.

До декември се очаква да приключат и други одобрени проекти, по които също ще има преводи. Администрацията е изработила индикативна програма, чиято цел е да бъде наваксано огромното изоставане, предизвикано от късния старт на тази част от програмата, която вместо през 2008 г. реално стартира през 2009 г., съобщиха и от земеделското министерство.

От фонд „Земеделие“ допълниха, че много скоро ще започне изплащането на още субсидии за стопанства на млади фермери, които ще стопят неразплатения за 2010 година бюджет.

Като се добавят и преводите за агроекология и за необлагодетелстваните райони, които ще се пуснат на фермерите през декември, експертите имат надежда, че секторът няма да претърпи сериозни загуби.

Към момента по всички мерки от програмата са договорени 1,514 млрд. евро, или 58,14% от бюджета за 7-годишния период. Разплатени са малко над 1 млрд. евро.

Като се отчете предоставеният от Еврокомисията аванс по одобрени договори, към днешна дата в процес на изпълнение са проекти с договорена субсидия за 637 млн. евро. Заедно със съфинансирането от бюджета сумата достига 800 млн. евро, съобщиха още от фонда.

До края на годината предстои да бъдат сключени и договорите с размер на субсидията от 300 млн. евро. Тези средства бяха прехвърлени с разрешение от Брюксел от непопулярните мерки на програмата към тези с голям интерес.

Това дава основание на администрацията да прогнозира, че договореният ресурс в края на годината ще доближи 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Balgarian35
преди 11 години
Недейте занимава Найденов с глупости. Сега човека приватизира държавната земя . То едно нещо има държавата и той сега ще го продаде на безценица .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още