IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Понижената доходност по дълга снижава и лихвите по депозитите

Ефектът обаче не е така рязък, както не беше рязък и когато застраховките срещу фалит на България се повишиха до над 7% през 2009 г.

12:08 | 18.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Л. Хампарцумян: Понижената доходност по дълга снижава и лихвите по депозитите

Има корелация между доходността на държавния дълг и лихвите по депозитите и кредитите - вече има слаб спад на лихвите по депозитите, a лихвите по някои кредити също намаляват, отговори Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, на въпрос на Investor.bg по време на пресконференция.

Доходността по българският външен и вътрешен дълг се понижи с близо 1,5% за последните 2 месеца, което прави поскъпване на 5-годишните книжа със 7,5% за посоченият кратък срок. 

На уточняващ въпрос от Investor.bg дали може да се очаква рязко понижение на лихвите по депозитите, г-н Хампарцумян отговори:

„Когато CDS (застраховките срещу необслужване на дълга - бел. ред.) се повишиха до над 7% в началото на 2009 г., лихвите по кредитите и депозитите не последваха рязкото повишение на CDS.

Една част от нашата работа е да управляваме цената на депозита и кредита, така че да предизвиква минимален стрес във външния свят, защото не сме дилъри на валута. Колкото по-добър е даден дилър на валута, вие по-малко искате да го видите. Ние разчитаме на клиенти, които след като ни видят веднъж ще искат да ни видят отново за друг бизнес."

Днешната пресконференция бе по повод представяне на кредитна карта UEFA CHAMPIONS LEAGUE. Паскуале Джамбои, директор Банкиране на дребно в Уникредит Булбанк, представи данни, че 49% от плащанията чрез ПОС-терминалите на банката са в търговските вериги, друго 20% са в бензиностанциите, 11% са в моловете, а останалите - в ресторанти, за битови сметки и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Тоя, човек как няма срама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
yashinaki
преди 11 години
Левон и Булбанк незаконно вдигнаха лихвите по редица ипотечни кредити, като въведоха трета компонента - премия. БНБ спи и не направи нищо по въпроса, остана хората да си търсят сами правата в съда. А този алчен бандит тръгнал да дава акъл по медиите. Хайде няма нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Химика, а по кредитите кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още