IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се отрази ли понижената доходност по дълга на лихвите по кредити и депозити?

При всички положения намалението на лихвите по кредитите ще бъде значително по-бавен процес в сравнение с този при депозитите, посочва експерт

09:18 | 20.09.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Ще се отрази ли понижената доходност по дълга на лихвите по кредити и депозити?

Доходността по българският външен и вътрешен дълг се понижи с близо 1,5 процентни пункта за последните 2 месеца, което прави поскъпване на 5-годишните книжа със 7,5% за посоченият кратък срок. По този повод Investor.bg потърси мнение от банкери за ефекта върху лихвите по депозитите и кредитите. Изследване на сайта Моите пари вече показа намаление на лихвите по депозитите от 11 банки през август 2012 г., както и намаление на лихвите по кредитите при няколко банки, включително на лихвите по съществуващите кредити.

Понижената доходност по дълга снижава и лихвите по депозитите и кредитите, ефектът обаче не е така рязък, както не беше рязък и когато застраховките срещу фалит на България се повишиха до над 7% през 2009 г.“, отговори Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, на въпрос на Investor.bg.

Ето и отговорите на експерти в отделите по ликвидност и финансови пазари в банките:

- Очаквате ли силното понижение на доходността по българският държавен дълг, включително при новоемитираните еврооблигации, да доведе до понижение на лихвите по депозитите и съответно до понижение на лихвите по кредитите?

Калоян Масларски, началник отдел „Търговия и Продажби Финансови Пазари" в Societe Generale Експресбанк:

Значителното и рязко понижение на доходноста по Българският държавен дълг (външен и вътрешен) с близо 150 б.т. (-1,50%) за последните 2 месеца беше продиктувано от редица външни и вътрешни фактори.

Нулеви, дори отрицателни лихви в Европа, обуславящи сериозния „глад” за доходност и завръщане на интереса към по-рискови активи; висока ликвидност на търговските банки и институционалните инвеститори заедно със слабия ръст на кредитиране и липсата на широки инвестиционни алтернативи; очакванията за продължителен период (2-3 год.) на ниски лихви, високата ликвидност, ниският ръст на кредитиране и покачващия се размер на спестяванията в търговските банки.

Това неминуемо ще доведе до промени в лихвените политики на банките и понижение на лихвите по срочните депозити за граждани. Първата такава вълна от понижения беше забелязана още в края на м. юли. Най-вероятно съществено допълнително понижение на лихвите по депозити няма да има до края на годината, но за 2013 г. банките със сигурност ще търсят начини за намаление на лихвения диференциал.

По-сериозно намаление на лихвите по кредитите може да се очаква при фирмените заеми с плаваща лихва (инвестицонни кредити и т.н.), където цената по кредита се образува от референтен лихвен индекс (1,3,6 м. Юробор) + кредитна надбавка за риск. Моментът е изключително подходящ за финансиране на проекти чрез дългосрочни инвестицонни кредити поради исторически ниските нива на референтните лихвени индекси, и свързаните с тях нива на суап лихвите, чрез които може да се достигне нива на фиксирана лихва (в зависимост от рисковия профил на кредитополучателя/проекта и срока) в рамките на 5% до 7% за кредити над 7 години – нива немислими допреди 3-4 години.

В преобладаващата среда на исторически ниски лихви се забелязва и появата на банкови продукти (ипотечни заеми най-вече), които съществуват отдавна в развитите икономики и пазари, и предлагат фиксиране на лихвата по заема за периода на заема – за съжаление в България тези продукти са все още малко и фиксираната лихва по тях не е за целия период на заема.

Иван Кутлов - Началник управление "Трежъри" в ОББ:

Възможно е леко понижение на лихвите по депозити, като продължение на тенденцията от последните няколко месеца. Основната причина ще продължава да бъде високата ликвидност в банковата система и по-малкото алтернативи за кредитиране и инвестиции в ценни книжа с по-висока доходност. Конкретно силното понижение на доходността по българският държавен дълг няма да окаже голямо влияние на лихвите по депозитите в посока понижение, тъй като размерът на депозитите в цялата банкова система е много по голям от размера на емисиите държавен дълг. По-скоро връзката е обратна – многото депозити в банковата система причиняват понижение на доходността на българския държавен дълг.

Иво Благоев, Ръководител Управление Трежъри в Креди Агрикол България ЕАД:

Понижената доходност по българските ценни книжа се дължи на два основни фактора:
-     висока ликвидност на банките и другите институционални инвеститори (породена от свитото кредитиране в сектора) и респективно техния избор да инвестират в този тип книжа (риск);
-     добрата фискална дисциплина, която държавата поддържа на фона на проблемите в тази област в еврозоната.

Втората причина допринесе изключително много за успешното пласиране на еврооблигациите и последвалото значително понижение на доходността им.

Що се касае до това дали този факт ще доведе до понижение на лихвите по депозитите и кредитите, то еднозначен отговор не може да се даде.

Лихвите по депозитите и кредитите, макар и свързани, се влияят от различни фактори. В този смисъл силното понижение на доходността по държавния дълг най-вероятно ще доведе до понижение на лихвите по депозитите (тази тенденция вече е факт от няколко месеца), тъй като цената на ресурса за банките (депозитите) не би трябвало да е по-висока от доходността по активите, в които те инвестират, казано най-обобщено.

По  отношение на кредитите, намаление на лихвите, дори и да се случи, то по-скоро ще бъде функция на по-ниска цена на ресурса (депозитите), отколкото като следствие на подобрена рискова среда като цяло. При всички положения намалението на лихвите по кредитите ще бъде значително по-бавен процес в сравнение с този при депозитите.

Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Моя ипотечен кредит вече е на 5,5% лихва благодарение на срива на юрибора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
всичко е Нормално !-------когато се произвеждаха мечти-2008 - кредитите бяха около 6.8 - 7 % и бяха добрикогато се произвеждаше ужас - до март 2011 - кредитите бяха 9 - 9.8 % и бяха високисега повечето хора Усещат , че тенденцията е друга , кредитите са около и ПОД нивата от 2008 но още Меракът не е утихнал - всичко върви в обратната посока - ще се възстанови и трезвото мислене - БГ всичко е извън всякакви нормативи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
горе.долу си ОК !----------според мен -депозити : 2 - 2.5 % кредити : 6 - 6.5 % ----------който чака по-ниски нива при кредитите , просто има свръхочаквания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
tiggo
преди 11 години
Аз също мисля, че лихвите ще вървят низходящо, но ако лихвите по депозитите стигнат нива около 3 %, то лихвите по кредитите не би трябвало да надвишават 4.5-5 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
макарена
преди 11 години
Moята прогноза е лихвите по депозитите да паднат на 3%, а по кредитите на 6%.Нека някой ме обори. Макростабилна страна, членка на ЕС, на прага на еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още