IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон разследва Starbucks, Amazon и Google за заобикаляне на данъци

Най-голямата верига за кафе в света не е плащала корпоративен данък във Великобритания през последните 3 години

22:12 | 12.11.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Starbucks в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Starbucks в Лондон. Снимка: Ройтерс

Британски законодатели ще разпитат директорите на Starbucks, Google и Amazon за това, как са успели да платят едва минимална част от данъците си във Великобритания при условие, че са генерирали продажби на Острова в размер на милиарди долари, съобщава Ройтерс.

Директорите на въпросните корпорации са били поканени да коментират ситуацията в светлината на нарастващото обществено и политическо безпокойство във връзка със съмненията за умишлено избягване на данъчното облагане от страна на големи международни компании.

„Трудно е да убедим обикновените граждани, че това е честно“, казва Маргарет Ходж, депутат от опозиционната лейбъристка партия.

„Това изключително много ядосва хората в сегашния фискален климат“, допълва тя, визирайки бюджетните икономии, които британското правителство е принудено да налага.

Миналата седмица Великобритания и Германия обявиха, че ще поискат от страните от Г-20 да принудят големите мултинационални компании да плащат „справедлива част“ от данъците в страните, където реализират продажбите си.

Starbucks не е плащала корпоративен данък във Великобритания през последните 3 години.

За последните 13 г. най-голямата верига за кафе в света е платила на Острова данъци за едва 8,6 млн. британски лири, при продажби от 3,1 млрд. лири за същия период.

Продажбите на Google през 2011 г. във Великобритания са възлизали на 4 млрд. долара. Въпреки това британското подразделение на интернет гиганта е платило данъци за едва 3,8 млн. лири.

Компанията избягва данъчно облагане във Великобритания като пренасочва продажбите си извън САЩ към подразделението си в Ирландия.

Данъците, които Amazon е платил във Великобритания през миналата година възлизат на едва 1 млн. лири. Британските продажби на компанията обаче се равняват на между 5,3 млрд. и 7,2 млрд. долара.

Amazon избягва британските данъци като пренасова европейските си продажби през подразделението си в Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
T.A.D.
преди 11 години
Новината да се прати на Парламента и г-н Дянков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Много елементарно го правят. Ако едно кафе ти е 3 евро, например. Доставката идва от подходящо избрана страна на 2.50, и на тях от продажба им остава само 0.50 цента. големият марж остава извън страната на консумация на този елексир. Все пак в едно кафе няма нищо повече от лъжичка кафе и, вода и една чашка, която, най вероятно идва от Китай също на космическа цена и се явява разход, с което се стопява мижавата печалба. Начини колкото щеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Gorgo
преди 11 години
При случая с Амазон и Google където продажбата е по интернет е ясно как го правят и няма нищо незаконно. Но продаването на кафе е интересно как се фактурира през Дъблин? Може да има някаква врътка, като си регистрираш апаратите за кредитни карти в друга държава и дори и да плащаш в Лондон да се минава през пос терминал от Ирландия. Доста е интересно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Интересно, дали немските и др. хипермаркети плащат корпоративна печалба в България. Има над какво да мисли Дянков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още