IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявиха стачка в IKEA в Атина заради намалени заплати

До 11% стигат предвидените понижения в заплащането на служителите

16:46 | 21.11.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от магазините на IKEA в Атина. <em>Снимка: John.Karakatsanis. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Един от магазините на IKEA в Атина. Снимка: John.Karakatsanis. Лиценз: Creative Commons

Служителите на един от магазините за мебели на IKEA в Атина обявиха 24-ова стачка заради намеренията на ръководството да намали заплатите, обявиха гръцките медии.

Недоволството на служителите на компанията бе предизвикано не само от обявеното намаление от 11% на заплатите, но и плановете за премахване на някои бонуси и придобивки, пише News247.

Във връзка с новите условия на труд предстои подписването на нови трудови договори, които служителите не приемат.

Техните аргументи са свързани с факта, че компанията се намира в добро финансово състояние и продължава да развива и разширява дейността си.

Цитират се финансовите данни на IKEA, която въпреки силните темпове на спад на пазара на мебели и домашни потреби в Гърция, за трета поредна година отбелязва ръст на пазарния си дял с продажби от 122,7 млрд. евро за първите шест месеца на годината.

Компанията обаче отчете намаление на печалбата преди данъци, такси, лихви, амортизации и обезценки до 3,6 млн. евро за периода в сравнение с близо 12 млн. евро за първото полугодие на 2011 г.

Въпреки свиването на печалбата, служителите на IKEA в Атина смятат, че рецесията не пречи на компанията да печели пазарен дял, което е мечтата на всяко предприятие.

Според тях пониженията в печалбата се дължат до голяма степен на инвестициите в нови магазини, които все още не са станали печеливши и не толкова на спада на продажбите на пазара в Гърция, на който IKEA почти е постигнала монопол.

От компанията обаче отвръщат, че общественото мнение може да бъде много лесно заблудено и подчертават, че в полза на служителите са били взети редица мерки.

По думите на ръководството на IKEA групата е демонстрирала значителна устойчивост на фона на международната затруднена обстановка. Въпреки това продължаващата криза е засегнала и компанията, която е започнала да понася финансови трудности.

При все това от компанията подчертават, че са успели да запазят всички работни места, като до момента заплатите са били поддържани на досегашните им нива.

Новите условия обаче налагат да бъде подготвено ново общо споразумение, касаещо възнаграждението на всички служители на компанията.

Планираните понижения на заплатите няма да нахдвърлят средно 8,5% и ще имат горен праг от 11%. През февруари за някои служители, сред които и представители на висшия мениджърски състав на компанията, бяха въведени понижения на заплатите от порядъка на 13%. Тези служители сега ще бъдат изключени от новите мерки.

Наред с това се предвижда индексация на най-ниските заплати в компанията, както и протекция на младите служители и тези в пенсионна възраст от новите мерки, запазване без промяна на планираните коледни бонуси за 2012 г., както и някои други социални придобивки.

На пазарите в Гърция, Кипър и България шведската верига за мебели IKEA се представлява от гръцката компания HOUSEMARKET S.A. В момента тя оперира седем хипермаркета, пет от които са в Гърция и по един - в България и Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
каквото и да си говорим гърците са си гърци и са много по напред от нас.....ме4таем да сме единни като тях да се борим задружно но никога няма да сме...бг си е едно разпасано стадо....под такива статий обикновенно се изреждат българи да ги плюят и ругаят били мързели и кво ли не ама живеят по добре от нас и имат коледни и великденски бонуси а тука на всезнаещия и можещ буграин един дебел за сека дупка по празниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
поздрав за Гърците с песента на Iron Maiden:"....A glimpse of the future a cannibal stateFalling down (6x)"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още