IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарското правителство вижда „светлина в края на тунела“

Централната банка на страната обяви решимостта си да запази минимален обменен курс за местната валута спрямо еврото

22:16 | 13.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Швейцарското правителство вижда „светлина в края на тунела“

Правителството на Швейцария обяви, че е настроено предпазливо оптимистично за икономическата перспектива, приемайки, че дълговата криза в еврозоната няма да ескалира отново, макар че понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на страната за 2013 г. до 1,3%, съобщи Ройтерс.

„Покрай тъмните надвиснали облаци се появяват първите признаци за светлина в края на тунела“, посочват икономисти от Швейцарския държавен секретариат по икономическите въпроси (Swiss State Secretary of Economic Affairs – SECO). „Тези първи признаци допускат предпазлив оптимизъм и предполагат постепенно подобрение в международната икономическа обстановка около Швейцария през следващите 2 години“, добавят те.

От SECO се придържат към прогнозата си за икономически ръст от 1% през 2012 г., но спрямо предишните си предвиждания от септември са понижили очакванията си за 2013 г. до 1,3% от 1,4%. От институцията очакват ръстът да се ускори до 2% през 2014 г. с предпоставките, че дълговата криза в еврозоната ще остане под контрол, а световната икономика постепенно ще се възстановява.

Прогнозите за потребителските цени са за спад от 0,7% през тази година при предвиждане за понижаване с 0,5% през септември, докато за 2013 и 2014 г. се очаква потребителска инфлация от 0,2%. Предвижданията за безработицата са за повишаване до 3,3% през 2013 г. от 2,9% през 2012 г., добавят от институцията.

Прогнозите се основават на допускането, че основният лихвен процент в страната ще остане на почти нулево ниво през 2013 г. и че франкът ще поевтинее с 3,4% спрямо валутна кошница на търговските партньори на страната и с още 1,4% през 2013 г.

От SECO подчертаха, че швейцарските износители продължават да страдат заради скъпия франк и слабото световно търсене, особено в машиностроителния бранш, енергетиката и металургията, както и в туристическия сектор, въпреки че налагането на ограничение за курса на обмяна спрямо еврото е оказало своята подкрепа.

Швейцарската икономика се разшири през третото тримесечие с по-бързото от очакваното темпо от 0,6% след свиване с 0,1% през предходните 3 месеца.

От централната банка на страната пък потвърдиха готовността си да изкупуват чужда валута в неограничен обем, за да предпазят франка от поскъпване спрямо еврото, съобщи MarketWatch.

„Швейцарската национална банка запазва без промяна минималния обменен курс от 1,20 швейцарски франка за евро. Швейцарският франк е все още скъп“, отбелязват от финансовата институция. Банката ще продължи „да прилага минимален валутен курс с пределна непоколебимост“, добавят оттам.

Тя запази и целта си за ставката по Лондонския лихвен процент за тримесечни депозити в швейцарски франкове на ниво между 0% и 0,25% и обяви, че е готова, ако е необходимо, „да предприеме допълнителни мерки по всяко време“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Светлината в края на тунела, често е от идващия насреща влак!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още