IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След обещание за заплати във ВМЗ-Сопот умуват дали да спрат стачката временно*

Работниците ще получат по една заплата и един аванс до края на седмицата, каза икономическият министър Делян Добрев

11:42 | 17.12.12 г. 1
След обещание за заплати във ВМЗ-Сопот умуват дали да спрат стачката временно*

Ефективните стачни действия във ВМЗ-Сопот най-вероятно ще бъдат преустановени временно. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и ръководствата на държавните фирми „ВМЗ” и „Кинтекс”, предаде БТА.

По информация на синдикалистът Иванка Иванова обаче Стачният комитет във ВМЗ ще заседава през днешния ден, за да реши дали ефективната стачка да продължи. Работниците са недоволни и насотяват да им бъдат изплатени всички неполучени възнаграждения от септември до момента.

По разпореждане на Борисов са уредени две плащания към ВМЗ тази седмица от общо 1 милион лева. Днес от "Кинтекс" за ВМЗ-Сопот ще бъдат преведени 500 хил. лева, които ще постъпят по сметките на работещите в дружеството утре. Следващото плащане от 500 хил. от "Кинтекс" ще бъде в четвъртък.

В изказването си икономическият министър Делян Добрев даде да се разбере, че трайното решение за изплащане на заплатите е приватизацията на дружеството.

Министър Делян Добрев заяви, че има уверения от единствения кандидат-купувач за ВМЗ-Сопот – фирма „Емко“, че ще подаде оферта в най-кратките възможни срокове. Ако фирмата бъде класирана от Агенцията за приватизация и се сключи сделка, ще поеме задълженията към работниците.

Миналата седмица по искане на фирмата Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол удължи срока за подаване на обвързваща оферта в конкурсната процедура за продажбата на 100% от капитала на “ВМЗ” ЕАД, Сопот, до 15.00 часа на 11 януари 2013 г.

Министърът напомни, че ще през юни имаше проблеми с изплащането на заплатите във ВМЗ. Тогава бе уредена сделка между „Кинтекс" и ВМЗ-Сопот, с която са преведени повече от 5 млн. лв. на завода. Те трябваше да осигурят заплатите до края на ноември, когато се очакваше да приключи процедурата за приватизация на дружеството. Това обаче засега не се случва.

В предходните дни работниците протестираха с искания да им бъдат платени дължимите възнаграждения. На митинга в събота те заявиха категорично искането си да им бъдат изплатени дължимите две заплати и три аванса в размер на 2,5 млн. лв. и  заплашиха, че ако това не стане до понеделник (17 декември), ще проведат протестен митинг пред Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерския съвет.

По-късно от Стачния комитет на КТ "Подкрепа" и КНСБ при "ВМЗ" ЕАД Сопот обявиха, че стачката на работниците в предприятието ще продължи. Протестиращите са категорични, че ще стачкуват, докато исканията им не бъдат изпълнени.

* Допълнена към 16.25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ПИТАМ...- КАК СЕ НАРИЧА ЧОВЕК, КОЙТО ВИ КАЗВА В ОЧИТЕ... ДА...!!!- А ЗАД ГЪРБА ВИ... НЕ...!!!- Ние сме прости хора - селяни и на такива им викаме... ЛЪЖЦИ...!!!- Вие в София - как им викате...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още