IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли основания за паника сред акционерите на София-БТ?

При Благоевград-БТ АД цената на най-добрата оферта купува се срути с 50%, след като стана ясно, че няма да има скуиз аут

10:43 | 18.12.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Има ли основания за паника сред акционерите на София-БТ?

Има ли основания за паника сред акционерите на София-БТ? На първо място паника е дума за опасност, но и възможност. Опасността е налице, след като цената купува за акциите на Благоевград-БТ АД се срути с 50% само в рамките на вчерашния ден, след като стана ясно, че няма да има скуиз аут.

Скуиз аукт (от английски squeeze out) е изкупуването на 100% от акциите в дадено дружество чрез финално търгово предложение, одобрено от Комисията за финансов надзор. При него акциите стават собственост на търговия предложител, дори и останалите акционери да не са съгласни. Акциите им се продават автоматично и на тяхно място получават пари. Така беше при Девин АД, СИБАНК и Оргахим.

Няма да е така при Благоевград-БТ АД обаче. В последните седмици на БФБ-София се случи прецедент. Акциите на дадено дружество се търгуваха на цена по-висока от търговата. При Благоевград-БТ АД тя беше 53,53 лв., а спекуланти се надяваха на нова по-висока търгова цена при скуиз аут.

Откъде дойде надеждата за по-високи цени при София-БТ и Благоевград-БТ?

При двете дружества търгов предложител е Булгартабак холдинг, който е такъв и при Плевен-БТ - едно доста по-малко дружество от София-БТ и Благоевград-БТ. В последното търгово предложение за Плевен-Булгартабак АД цената бе повишена с 29% до 29,31 лв./акция, след като след първото търгово предложение Булгартабак холдинг достигна дял от 98%.

Именно надеждата за по-висока цена от 53,53 лв. за акция доведе до покупки над тези цени в последните дни при Благоевград-БТ. При София-БТ търговата цена беше 71,7 лв., а в последните дни имаше цени и от 72 лв.

Шамарът

В събота КФН отписа Благоевград-БТ АД от регистъра на публичните дружества по желание на Булгартабак холдинг, който има право на това, тъй като много акционери са продали акциите си при последното търгово предложение (след което той достигна дял от 96%).

Постепенно пазарните участници научиха новината в понеделник сутринта и купувачите се отдръпнаха. Сключиха се едва 3 сделки за 54 акции, а цена купува падна до едва 28 лв., или с 50% в рамките на часове. За сравнение последната сделка преди тези три беше при цена 53,6 лв. за акция.

Каква е опасността?

Опасността за малките акционери в София-БТ и Благоевград-БТ е много проста, а именно да има увеличение на капитала, при което само мажоритарният собственик да може да участва и това увеличение да бъде при емисионна цена 1 лв. Така на практика делът на миноритарните акционери ще бъде размит. Друг минус е, че акциите вече няма да се търгуват на БФБ-София (в случая с Благоевград-БТ това се случва от днес, след като вчера БФБ-София реагира на решението на КФН). Когато акциите не се търгуват на регулиран пазар, трудно се намират и купувачи и продавачи, ликвидността е ниска, откъдето и цената е по-ниска, спрямо тази на ликвиден пазар.

Къде е възможността?

Солвей Соди беше отписано от публичност през 2001 г. при цена на акция от 13 лв. Общо изплатеният от Солвей Соди АД дивидент за последните 10 години обаче е 33,12 лв./акция и който не е продал акциите си тогава е спечелил, защото е получил солидни дивиденти.

Какво спести Булгартабак холдинг, като не направи скуиз аут?

Като не направи скуиз аут, Булгартабак холдинг си спестява 5,7 млн. лв. при цена от 53,53 лв. за акция за 4% от капитала на Благоевград-БТ АД, които сега си остават собственост на малките акционери. Холдингът изкупи 6% от акциите, в резултат на търговото при цена от 53,53 лв. за акция, но вероятно продавачи са били фирми като Вивес АД , Агроленд Консулт ЕООД, Биопродукти – България, Полет 2000 ЕООД и други, част от които са акционери и в София-БТ, подкрепяли са мажоритарният собственик на общите събрания на София-БТ, а също така демонстрираха единна стратегия при търговете за държавни земеделски земи. Тоест тези акционери не са съвсем далечни на Булгартабак холдинг и той един вид е изкупил акциите от приятелските акционери в Благоевград-БТ.

Въпросът?

Остава въпросът какво ще стане със София-БТ, дали ще има отписване без последно търгово, дали ще има последно търгово, което отново да е при цена от 71,7 лв. или ще е при по-висока цена, както стана при Плевен-БТ. Остава и въпросът, ако има отписване без скуиз аут, дали след това ще има размиване на дела на малките акционери с увеличение на ниска цена или по-някакъв друг начин.

Все въпроси на които малките акционерите в София-БТ трябва да си отговорят. Много от тях обаче са пасивни, тоест не следят движението на акциите и няма да вземат решение.

Днес в рамките на само 10 минути след старта на търговската сесия станаха 4 сделки с 450 акции на София-БТ при цена от 71,7 лв. за акция, като все още има търсене за 590 акции при тази цена.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Свързани компании:

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bivsh
преди 11 години
Не разбирам за какво отмъщение става въпрос? Да не се извадят още едни пари? Поел си риска да не приемеш. После какво има да се мрънка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
наука
преди 11 години
Булгартабак определено намери начин да отмъсти на малките акционери, за нахалството им да вият срещу първоначално предложената ниска цена за акциите на БЛАБТ и СОФБТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още