IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизацията на ВМЗ-Сопот се решава до две седмици

Всички дължими суми ще бъдат изплатени на работниците до края на месеца, ако до 23 януари Министерският съвет одобри раздържавяването

16:27 | 07.01.13 г. 5
Приватизацията на ВМЗ-Сопот се решава до две седмици

До 23 януари ще има решение на Министерски съвет за приватизацията на ВМЗ-Сопот. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на извънредна пресконференция след среща с представители на синдикатите и кандидат-купувача по казуса със статута на завода.

По думите на министъра това е възможно най-краткият срок, в който може да бъде разрешен проблемът.

На 11 януари единствената одобрена фирма - „Емко“ ЕООД, трябва да подаде в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обвързваща оферта и финансови гаранции. На 15 януари агенцията ще представи обвързващата оферта в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, след което министър Делян Добрев в срок от три дни трябва да я внесе за обсъждане в Министерски съвет.

Междувременно до определената дата (23 януари) ръководството на дружеството ще търси начин да получи аванс, с който да изплати част от забавените заплати. „Ако плановете бъдат изпълнени в указаните срокове и МС одобри приватизацията, всички дължими суми, ще бъдат изплатени до края на януари“, обеща Делян Добрев.

Това обещание бе потвърдено и от директора на агенцията за приватизация Емил Караниколов, който посочи, че този път зададените срокове ще бъдат изпълнени.

Социалният министър Тотю Младенов заяви, че съгласно всички предварителни споразумения между синдикатите, кандидат-купувача, социалното и икономическото министерство, броят на работниците ще бъде запазен след финализирането на сделката. Тези думи бяха подкрепени и от президента на КНСБ Пламен Димитров, който заяви, че новият собственик на ВМЗ ще бъде задължен от държавата да запази броя на работещите, регистриран към деня на сключване на сделката за тригодишен период.

Светкавичната реакция на държавата дойде, след като служителите и работниците от ВМЗ-Сопот от тази сутрин (7 януари) подновиха протестите си със старите си искания. Близо 90 на сто от личния състав от сутринта са пред управлението на завода, каза Димитър Атанасов, председател на КТ "Подкрепа" във ВМЗ.

По негови думи останалите са по работните си места, защото има поръчки за изпълнение. Атанасов уточни, че исканията са държавата да се ангажира и да осигури договори, както и да бъдат изплатени закъсняващите две заплати и два аванса.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обясни, че няма кой да купи оръжейния завод при условията, които искат работниците - да няма съкращения и оптимизиране.

През декември работниците от ВМЗ отново стачкуваха заради неизплатените си заплати. Те прекратиха временно протестите си след намесата на Борисов и Добрев. Премиерът нареди две плащания на "Кинтекс" към ВМЗ и така част от парите на оръжейниците бяха изплатени.

Срокът за подаване на оферта се забави по искане на фирмата купувач, за да направи проучване на ВМЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Ама какъв по добър момент да го приватизираме след като сме го докарали до там, че и най-упоритите работници да протестират." Тук в БГ, така се правят нещата. Mдаа мутра не, но групичка от мутри! Е, малко губичко звучи. Да ги наречем бизнесмени. "Работа има, защото се работи доста...а пари...парите за хората стигат след като се напълнят всички ненаситни тлъсти гуши." Е "тлъсти гуши" ..ха ха ха по добре звучи "когато инициативните българи вземат това което им се полага"! И не гледай цифрите във фишовете от заплатата ! Погледни от друг ъгъл нещата! Създадена им е работа. Така де ..да не им е скучно. :D ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Daylight
преди 11 години
Ама какъв по добър момент да го приватизираме след като сме го докарали до там, че и най-упоритите работници да протестират. Разпродадоха България за жълти стотинки, ама как ще си го занесат на оня свят и аз незнам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Въпросът е защо не се реши досега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
ще го гепи някоя мутра и ще продължи да тормози народа да им бачка ангария.не знам дали някой си дава сметка, че в тези заводи се работи със силно запалими/взривоопасни материали + че са отровни...за 350лв на месец... при това нередовно. Работа има, защото се работи доста...а пари...парите за хората стигат след като се напълнят всички ненаситни тлъсти гуши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още