IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПСК прекратява приватизацията на ВМЗ-Сопот*

Единственият кандидат е подал оферта, но не е превел депозит за осъществяването на сделката

16:22 | 14.01.13 г. 9
АПСК прекратява приватизацията на ВМЗ-Сопот*

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прекратява процедурата за приватизаия на ВМЗ-Сопот. Това заявиха за Investor.bg от ведомството.

Причината за това е, че единственият кандидат да купи оръжейния завод "Емко" ЕООД не е платил депозита, който е трябвало да внесе днес след подаването на офертата.

"Кандидатът е представил оферта, за да купи предприятието след 15:00 часа, но не е внесъл необходимия депозит от 3 млн. лв.", коментират от приватизационното ведомство.

По-рано днес изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов коментира, че има вероятност процедурата да бъде преустановена, ако "Емко" не внесе оферта до 15:00 ч.

"Проблемът идва от сключения колективен трудов договор (КТД), който е между синдикатите и ВМЗ-Сопот. С банковата си гаранция, която е неотменима, той всъщност иска предоговаряне на КТД, не на стратегията, не и на процедурата за приватизация, но държавата няма как да гарантира такова нещо. Съгласно КТД освобождаване на работници от ВМЗ-Сопот става само и изрично със съгласието и на двата синдиката. Ако някой бъде освободен без съгласието на синдикатите, независимо дали ще бъдат платени неустойките към държавата за това освобождаване, независимо дали ще бъдат изплатени неустойките спрямо самия работник, съдът ще го възстанови на работа, тъй като това е неотменимо условие", обясни Караниколов в интервю за БНР.

Пред Investor.bg Караниколов коментира и трите възможни изхода от ситуацията оттук нататък.

Първият, който е най-нежелателен и най-песимистичен, е дружеството да бъде обявено в несъстоятелност, защото на практика към настоящия момент то се е декапитализирало.

Вторият вариант е да бъде предоговорена нова приватизационна стратегия в Народното събрание. Този изход от тежката за предприятието ситуация също е нежелан, защото за осъщестяването на този ход ще са нужни поне 9 месеца административно време.

Според изпълнителния директор третият възможен изход за ВМЗ е да бъде извадено от списъка със забранените за приватизация предприятия. По този начин то ще може да бъде продадено без предварителна стратегия, а за процедурата ще бъде нужно и по-малко време.

"Все пак АПСК не се ангажира да предлага официално тези решения", коментира още Караниколов.

Пламен Димитров, президент на КНСБ

ВМЗ-Сопот може да се влее към други търговски дружества с държавно участие, каквото е „ТЕРЕМ" АД, каза на пресконференция в Пловдив лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Заводите „ТЕРЕМ” са пример за оздравителна програма на едно държавно предприятие, смята Пламен Димитров. Очакваната годишна печалба на дружеството сега е 8 милиона лева, а преди години там също имаше трудности с изплащането на възнагражденията на работниците.

От синдиката настояват държавата да обмисли и други варианти, с които да натовари предприятието да работи. Също така да бъдат гарантирани поне минималните плащания на работниците от ВМЗ - това са 60% от възнагражденията им, но не по-малко от минималната работна заплата, каза Димитров.

Ефективните стачни действия във ВМЗ - Сопот бяха възобновени. Заради студа работниците излизат да протестират пред завода през няколко часа. Те настояват държавата да гарантира прозрачна приватизация на предприятието. Според тях е недопустимо кандидат-купувачът да говори за съкращения на повече от половината служители.

* Допълнена към 18.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Да де нали и аз това пиша политиците са слуги на бизнеса "политиката осигурява пазари навън и протекции за местния бизнес".Не сравнявай Полша с България. Брой население и средна възраст, етнически състав, католици са (вярващи). Малките държави нямат шанс за силна и самостоятелна външна политика, и особено в нашия регион.Все пак съм съгласен с теб - можеше и повече да постигнем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Донякъде си прав . Но политика означава да знаеш какво искаш да бъдеш след 5-10-15 г. . Тук винаги се е мислило максимум до 2 г в перспектива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
VINS
преди 11 години
Не съм много съгласен бил съм и в UK и в USA и ако си мислиш че политиката не се меши в бизнеса (особенно крупният, дребният е на самотек) не осигурява пазари и измиля какви ли не спънки на чуждите компании(изкл. правят Китайските компании защото договорката е внос(от Китай)=заема(Китай на САЩ) ЖЕСТОКО АМА НАИСТИНА ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕШ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
VINS
преди 11 години
Прав си ама я се запитай Полша не беше ли и тя от "лошите"? Я и проследи развитието след 89 до сега, а на тях сме им изпращали безвъзмездна помощ (СИВ). За мен всичко е въпрос на политика слаба политика=>слаба държава=> слаб бизнес, наука, култура, спорт и т.н. Я проследи развитието на Китай от 89 до момента, тогава са били много по-зле и от нас а виш сега къде са, а даже там още управлява комунистическата партия, какъв е извода според теб? Според мен е позорно слаба външна политика(за БГ става въпрос)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Data, в този край на света политиката командва икономиката. В Щатите и Великобритания политиците са слугите ама тука е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
VINS, така е ама ние сме победените от Студената война. Това много хора не могат да го вдянат. Наложи да затворим стратегически предприятия, взеха нашите пазари, взеха ни и нас като пазар. Да виждаш силна държава на Балканите? Една Турция, ама и там ще е до време-те минаха през зенита си и въпроса е не дали а колко стръмно ще падне като се изтеглят оттам капиталите и технологиите..За сега е системно важна в политически аспект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 11 години
Да де - ама тука сме икономически, а не политически форум . И "Батя" си е 100 % прав . Айде политически някой да осигури работа на 3 хил. в град като Сопот, щот икономически явно не става .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
VINS
преди 11 години
Ти виждал ли си го на живо, че даваш такава експертнЪ и категорична оценка? Имаш ли си на представа колко ракети има складирани в планините около Сопот и Карлово? Там въпроса опира не до бизнес, а до политика, помниш ли войната ж Сърбия 99та тогава бяха свалени 2 стелта (F-117 мисля) с цена 1 млрд. долара единият. Тъъъъ единият стелт беше свален с ПВО, а сега познай другият с каква ракета и какво производство беше свален??? А сега познай от както се спря производсвото на ракети (около 2002г.) дали не тръгнаха проблемите. Само една цифра от този завод преди няма и 30 години са излизали ракети за 1 МЛРД. ДОЛАРА ГОДИШНО(ПО ТОГАВАШНИ ЦЕНИ), а сега не могат да намерят 1-2 милиона за заплати-СРАМ И ПОЗОР. Тук както и при Белене проблема е политически, а не икономически, аз за това сигурно няма да гласувам на референдума защото дори и да се гласува с ДА АЕЦ Белене Боко и ЦРУ агентите никога няма да построят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Батя
преди 11 години
как ще ви плати депозит 3М като това избушено предприятие не струва и 1?Особено след като е заробено от *** синдикати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още