IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Младенов: Търсим алтернативна заетост за работниците от ВМЗ в частни фирми

До две седмици ще се знае колко хора ще бъдат съкратени, каква е тяхната квалификация и къде могат да бъдат устроени на работа, обеща социалният министър

11:20 | 16.01.13 г. 2
Т. Младенов: Търсим алтернативна заетост за работниците от ВМЗ в частни фирми

Социалният министър Тотю Младенов събира днес (16 януари) представители на бизнеса и кметовете от различни градове на пловдивския район на среща, за да се обсъдят възможности за осигуряване на алтернативна заетост на работниците от ВМЗ-Сопот, които най-вероятно ще бъдат съкратени. Това заяви социалният министър Тотю Младенов пред bTV.

Идеята е да се срещнат интересите на бизнеса и на работниците, а Министерството на труда да субсидира фирмите, които ще дадат работа на бившите служители от ВМЗ, включвайки ги в европейските програми за заетост.

В тази връзка Младенов увери, че има готовност да съдейства за среща на освободените от ВМЗ-Сопот работници с други работодатели от Сопот и региона. „Мисля, че ще намерим най-добрия вариант с бизнеса и местните власти”, каза той. 

„Искаме да срещнем нуждите на хората с нуждите на икономиката. Бизнесът трябва да посочи от какви работни места има нужда, за да можем ние да ги субсидираме по оперативните програми, да им дадем средства за заплати, за осигуровки и за транспорта до работното място”, обясни Младенов.

„Готови сме да дадем много пари на частните фирми от региона, така че те да се ангажират с наемането на съкратените, а в района на Пловдив има много бизнес”, посочи министърът.

Въпреки че на срещата при икономическия министър Делян Добрев снощи не беше съобщено за предстоящи съкращения на работници от предприятието, по-рано премиерът Бойко Борисов съобщи за необходимост да бъдат освободени около 800 души, за да се пристъпи към приватизация на завода.

Тотю Младенов призна, че коментираната оздравителна програма за оръжейния завод няма как да не включи и съкращения. Той посочи, че очаква синдикатите да дадат точна бройка на хората, които ще бъдат освободени. И допълни, че предприятието може да бъде спасено единствено, ако се оздарви и едва след това да се търси частен инвеститор, който да го развива.

По повод на предложението да се търси временна заетост за съкратените по програми за заетост на социалното министерство Младенов заяви, че това е възможно и направи сравнение с миналата година, когато по програми на ведомството е намерена работа, макар и временна, на близо 110 хиляди души по опертивните програми.

Младенов обеща, че до две седмици ще има конкретни резултати от срещите с бизнеса и кметовете, ще се знае колко хора ще бъдат съкратени, каква е тяхната квалификация и къде могат да бъдат устроени на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Какво става с ръководството? От кои партии са в борда на директорите?Тези корифеи на "икономическите" и партийни науки къде ще ги назначите?След като от толкова време нещата не вървят правено ли е нещо за смяна на ръководните длъжности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още