IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебната битка за общия устройствен план на Царево попадна в омагьосан кръг

ВАС отказа да разгледа жалбата срещу градоустройствения план заради постановки на строителното законодателство

18:28 | 16.01.13 г.
Съдебната битка за общия устройствен план на Царево попадна в омагьосан кръг

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата на Асоциацията на парковете в България срещу общия устройствен план (ОУП) на Царево, въпреки че през октомври миналата година петчленен състав на ВАС върна делото за преразглеждане, като се позова на Орхуската конвенция за достъп до информация и правосъдие по въпросите за околната среда.

Съдът се позовава на забраната да се обжалват градоустройствени планове, записана в Закона за устройството на територията (ЗУТ), въпреки че комитет към ООН за прилагане на Орхуската конвенция реши наскоро, че тя следва да има предимство пред ЗУТ в съдебната практика.

Определението подлежи на обжалване пред ВАС.

Асоциацията на парковете обжалва заповед на министъра на регионалното развитие от 2008 г., с която е одобрен общият устройствен план на Царево, който предвижда мащабно застрояване на пироден парк “Странджа” по Черноморското крайбрежие.

С днешното определение съдът на практика допуска застрояването, въпреки че то засяга защитени територии.

От месеци неправителствените екоорганизации настояват да бъдат променени строителните закони и да се позволи граждани да обжалват решения за териториално и градско планиране.

Изпълнителният директор на “Българска фондация Биоразнообразие” Петко Цветков обясни за Investor.bg, че ситуацията в Царево е парадоксална. От една страна градоустройственият план не действа, защото екоминистерството оттегли оценката за въздействието върху околната среда, но от друга страна не може да бъде отменен, защото законът не позволява да бъде обжалван.

Според Цветков от ситуацията би могло да се излезе, ако самата Община Царево оттегли плановете за застрояване на защитените територии или министърът на регионалното развитие отмени заповедта за одобряване на общия устройствен план.

Междувременно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщиха, че всички строежи в Иракли са спрени още вчера с два констативни акта, издадени от Дирекцията за национален строителен контрол.

По-рано днес обаче премиерът Бойко Борисов подкрепи искането на Банско за разширяване на ски зоната. По време на заседанието на Министерския съвет Борисов се срещна с представители на “Зелените” и подчерта, че управляващите и екоорганизациите не са на едно и също мнение за строителството в парк “Пирин”.

Заради строителството по Черноморието и в Банско утре отново ще се проведе протест в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още