IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът разреши приватизацията на ВМЗ без стратегия

Депутатите приеха на първо четене промени в закона за приватизацията, с които извадиха ВМЗ-Сопот от забранения за приватизация списък

15:31 | 23.01.13 г. 2
Парламентът разреши приватизацията на ВМЗ без стратегия

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат изключването на ВМЗ „Сопот” от забранителния за приватизации списък, съобщи агенция „Фокус“.

Решението бе взето след гласуване, в което гласът си „за” изваждането на предприятието дадоха общо 76 депутати, „против” – 8, а само двама се въздържаха. Законопроектът е с вносители Диан Червенкондев и група народни представители.

В мотивите за изваждането на ВМЗ-Сопот се посочва, че към настоящия момент финансово-икономическото състояние на дружеството е изключително тежко. При обявяване на дружеството в несъстоятелност, е твърде вероятно работниците и служителите изобщо да не получат възнагражденията си, а заводът да бъде разпродаден „на парче“ и да не запази в цялост. 

С оглед на това, единствената и бърза възможност е приватизация, но при по-облекчени условия от поставените в приетата вече стратегия, за която стана ясно, че не може да бъде изпълнена.

Единственият възможен начин за ускоряване на процеса по раздържавяване е изваждането на дружеството от списъка-приложение № 2 към чл. 35а от Закона за приватизация и следприватизационен контрол и незабавно започване на приватизационна процедура по общия ред, предвиден в закона.

Новите критерии към купувачите, съответно и следприватизационните ангажименти, ще бъдат съгласувани с Надзорния съвет на АПСК, в който участват представители на парламентарно представените политически сили, се посочва в мотивите на вносителите.

Припомняме, че преди малко повече от седмица опитът на държавата да продаде оръжейния завод се провали. От АПСК, съвместно със министерството на труда и социалната политика, икономическото министерство и представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" потърсиха варианти за спасяването на завода. След проведен диалог страните взеха решение, че изкарването на дружеството от забранения списък и стартирането на нова приватизационна процедура би бил най-уместният вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Дупетатите са едни кукли на конци, които напълно безмозъчно гласуват разграбването на държавната собственост от подозрителни индивиди с недотам чисти помисли. Ще се повтори Кремиковската простотия, предприятие за скраб, от която сделка ще се нагушат формени некадърници. До където и да са се докоснали поразяващите ръчички на червено-черната номенклатура и нейните креативи, всичко е било съсипвано и разпилявано. А търбусите им пълни до насир***не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Малоумие!!!Ако не знаете, света се стяга за 3-та Световна... Вижте в тубата например: крах на долара и WWIII, 3 *** или както си харесате!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още