IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За чехите бирата е по-евтина от водата

Здравният министър Лео Хегер планира да промени това с нова наредба

13:20 | 26.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Plzensky Prazdroj е един от двата най-големи пивовари в страната.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

 Plzensky Prazdroj е един от двата най-големи пивовари в страната. Снимка: Ройтерс

Онези, които обичат да пият бира, ще са в добри ръце в Чешката република: в повечето ресторанти и кръчми в страната бирата струва по-малко от една чаша вода. За министъра на здравеопазването обаче този факт е като трън в очите, защото той иска да накара сънародниците си да намалят консумацията на алкохол.

A това няма да се случи лесно, пише в свой анализ Wall Street Journal. Там, където е роден т. нар. Pils, бирата се нарича и „течен хляб". Всеки чех пие средностатистически по 140 литра бира на година, което е световен рекорд. Германците са доста по-скромни в това отношение с по 107 литра на глава от населението.

Потреблението е толкова високо, че най-големите пивоварни в страната SABMiller и Plzensky Prazdroj, производител на известната бира Pilsner Urquell, доставят своето пиво в огромни танкери и да го изцеждат директно в бъчвите на кръчми и барове.

"Бирата е като майчиното мляко за възрастните", казва Марек Голнер, 36-годишен програмист, редовен посетител на кръчмата U Zelenku в предградието на Прага Збраслав. "За чехите бирата е като виното за французите, или водката за руснаците".

Отношението на чехите към любимата им напитка показва пред какво предизвикателство е изправен министърът на здравеопазването Лео Хегер със своята кампания. Той иска да ангажира ресторанти и барове със задължението да предлагат най-малко една безалкохолна напитка на по-добри цени, отколкото също толкова голяма бира - особено за тийнейджъри, на които официално им е позволено да пият алкохол след 18 години. Най-лесният начин е да се добавят кани с вода от чешмата, отбелязва той.

Но дори и тази идея разгневи някои собственици на барове. "Това ме вбесява", казва Елени Атанасопулосова, 34-годишната собственичка на U Zelenku. "Има по-важни неща. Хората имат проблеми с намирането на работа. Това трябва да занимава правителството".

Министърът на здравеопазването Хегер, 64-годишен рентгенолог, който също обича да си пийва по няколко халби, има обяснение за съпротивата на сънародниците си: „Чехите воюват винаги срещу правителствените регулации“, смята той. „Това е част от наследството на десетилетия комунистически режим. Ние не искаме да забраним на възрастните пушенето и пиенето, то е тяхно право", наясно е Хегер. "Аз не съм против употребата на алкохол. Но тя трябва да остане на разумно ниво".

Министърът предложи също така увеличаване на глобите за съдържатели на заведения, които сервират алкохол на непълнолетни. Той също така планира да ограничи пушенето в ресторанти. Но правителството все още не е одобрило сравнително меките предложения, да не говорим за парламента. Хегер се надява, че благодарение на декларациите му може да започне дискусия за значението на бирата в чешкото общество.

Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още