IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата проверява ВМЗ-Сопот

Премиерът Борисов е възложил допълнителна вътрешна проверка на завода, за да се изясни дали има преки виновни за тежкото му икономическо състояние

14:26 | 28.01.13 г. 1
Прокуратурата проверява ВМЗ-Сопот

Прокуратурата проверява ВМЗ-Сопот по сигнал на президента на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с част от служителите на оръжейния завод в Сопот, на която присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде агенция "Фокус".

Борисов заяви, че по-рано днес е възложил допълнителна вътрешна проверка на завода, за да бъде изяснено дали е имало преки виновни за тежкото икономическо състояние на предприятието и ако да - кои са те. Премиерът изрази недоволството си от управлението на сегашния изпълнителен директор на завода Иван Стоенчев, но подчерта, че „ще му бъде даден нов шанс, тъй като за момента няма по-добър, който да заеме поста му“.

Министър-председателят не за първи път прави коментар относно мениджърските умения на Стоенчев. Миналата седмица, отново по сингал на синдикатите, стана ясно, че през 2012 г. изпълнителният директор на ВМЗ е пренасочил сума от 6 млн. лв., отпусната по спешност от държавата за заплати на работниците, за закупуване на нови материали и производствени суровини.

Премиерът обясни, че през последните години от оръжейното предприятие многократно са били изнасяни цели инсталации и машини под предлог, че ще бъдат дадени на ремонт.

„Реално по този начин заводът е бил ограбван. Ето защо всеки, който е излъгал и грабил трябва да го вкарат в завода“, категоричен бе Борисов.

По повод на коментираните бъдещи съкращения на част от работниците и служителите на ВМЗ премиерът обеща, че независимо от броя им, правителството ще се погрижи да намери работа на всеки един освободен от завода.

Припомняме, че ръководството на предприятието съвместно с министерството на икономиката и синдикатите вече  две седмици обсъждат оздравителна програма за завода, която тряба да бъде изготвена, а паралелно с нея да бъдат направени и известни съкращения на работниците.

Вчера икономическият министър Добрев заяви, че се планират няколко конкретни оздравителни мерки - едната от тях е част от състава на предприятието да мине на 4-часов работен ден, а другата е определен брой от служителите да бъдат пренасочени в други предприятия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
abababab
преди 11 години
аааОздравителната програма е продължение на започнатото от Ив.Ив.Тази програма не е за работа, а за изнасяне на машини и скряп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още