IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Установени са нарушения на лицензията на ЧЕЗ

От компанията обещават компенсации на хората, чиито сметки за електричество са сгрешени по нейна вина

20:34 | 14.02.13 г. 6
<p>
	Най-мащабни са протестите срещу високите сметки за електричеството във Варна. <em>Снимка: БТА</em></p>

Най-мащабни са протестите срещу високите сметки за електричеството във Варна. Снимка: БТА

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е установила нарушения на лицензията на ЧЕЗ, съобщи пред депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта Андон Роков от енергийния регулатор.

Той обясни, че дружеството е нарушило общите условия на договорите, тъй като е завишило отчетния период, както и не е издавало констативни протоколи при подмяната на електромери.

Роков допълни, че се проверява и сигнал за подавано по-ниско напрежение в Югозападна България.

Представителите на ЧЕЗ обясниха пред депутатите, че в момента в общите условия на договорите не е заложен твърд ангажимент за периодичност на отчитането, но ще бъде заложен срок от точно 30 дни.

Главният оперативен директор на компанията Петър Баран обеща също така, че всички потребители, чиито сметки са били сгрешени по вина на ЧЕЗ, ще бъдат компенсирани финансово.

Що се отнася до цените, Баран коментира, че въпросът не трябва да бъде отнесен към ЧЕЗ, а към независимия регулаторен орган, който ги определя.

Същевременно протестите в страната срещу електроразпределителните дружества продължават. В Пловдив хората излязоха на улицата с картонени брадви, а фактури за електрическа енергия бяха набучени на кол. Продължават шествията и във Варна, където снощи един от организаторите на протеста – Иван Петров, беше нападнат и намушкан с нож.

Заради високите сметки за електричество днес на улицата излязоха недоволни граждани в София, Ямбол, Велико Търново и други градове. За неделя е планирана и демонстрация пред сградата на икономическото министерство в София.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Е on излязоха най - големи тарикати , че се ометоха навреме. Бая пара смъкнаха /изнесоха. За сегашните трите ЕРП -та кошмарите сега започват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
tati
преди 11 години
трябва да ги изтряскат/глобят/ най вече заради ниското напрежение което подържат умишлено - не отговоря на стандарта за който са произведени електроуредите ни винаги нещо което не отговаря на нормите и заложения стандарт се води класическо нарушение на правилата с цел ограбване и манипулация на клиента независимо каква е стоката която се продава ПРИМЕР Купувате си автомобил от магазина и търговеца не ви уведомява за това че автомобила не отговаря на стандарта а ви го продава с цел печалба и измама е те това си е КЛАСИЧЕСКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ което трябва да се накаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Рекетьори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още