IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР обмисля отнемането на лиценза на ЧЕЗ

Проучваме възможностите за разсекретяване на договорите за ЕРП-тата и AES "Гълъбово" и "Контур Глобал", заяви икономическият министър Добрев

19:03 | 17.02.13 г. 13
ДКЕВР обмисля отнемането на лиценза на ЧЕЗ

Държавната финансова инспекция е установила нарушения на приватизационния договор на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което доставя електричество за Западна България. На базата на този доклад Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е самосезирала и до дни ще стане ясно дали лицензията на дружеството ще бъде отнета.

Ако се стигне дотам – ще бъде назначен служебен оператор, който да поеме функциите на ЧЕЗ преди да бъде избрана нов доставчик.  Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на извънреден брифинг след масовите протести срещу високите сметки за електричество, провели се в цялата страна. 

Ситуацията е била обсъдена на заседание между премиера Борисов, икономическия министър Добрев и представители на Държавната финансова инспекция. 

Нарушенията на ЧЕЗ са свързани с възлагането на договори с външни изпълнители, но без да бъде провеждан търг. „Вратичка в Закона за обществените поръчки им е позволявал това. Ще предприемем действия този пропуск в закона да бъде оправен”, допълни Добрев.

Тепърва ДКЕВР ще трябва да изясни дали това нарушение е причина за отнемане на лизеценз. „Не мога да говоря от името на регулатора, но им благодаря, че са се самосезирали по този казус”, допълни още министърът в отговор на въпрос за неговите очаквания за бъдещето на лицензията.

Той уточни още, че юристите в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) анализират възможността да бъдат разсекретени договорите с електроразпределителните дружества, както и с частните AES „Гълъбово” и „Контур Глобал”. Съдържанието на тези договори е от висок обществен интерес и по тази причина би могло да бъдат разсекретени на базата на Закона за достъп до информация. 

Добрев коментира още, че ще задължи електроразпределителните дружества да не прекъсват тока при подадена жалба относно сумите за плащане. „При констатирани резонни високи сметки дружествата ще трябва да предоставят възможност за разсрочено плащане за три месеца”, допълни още министърът.

От другата седмица ще бъдат започнати стъпки за законови промени, които да гарантират ежегоден контрол по отношение на всички участници по веригата за формиране на цените на енергията. Одитите ще бъдат извършвани от Държавната финансова инспекция, ДКЕВР, Сметната палата и Комисията за защита на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
Konsultant
преди 11 години
По т.3 и 4 за минал период.Проблема е начина, по който се прави и какво се АФИШИРА /голословно, повърхностно и непрофесионално/ от ГОЛОБРАДИЯ министър М...Н чирак?!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Lyomu1981
преди 11 години
То че правителството разчита на простите, необразовани хора, ама защо се опитва така елементарно да лъже и пред тези, които все пак са учили "съответните специалности в съответните университети". Каква проверка прави на ЧЕЗ АДФИ, след като ЧЕЗ не е между лицата , в които се правят инспеции по силата на ЗДФИ: Чл. 4. Държавната финансова инспекция се осъществява във:1. бюджетните организации;2. държавните предприятия по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон; 3. търговските дружества с блокираща квота държавно или общинско участие в капитала;4. търговските дружества, в чийто капитал участва с блокираща квота лице по т. 2 или 3;5. юридическите лица, които имат задължения, гарантирани с държавно или общинско имущество;6. юридическите лица по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и неперсонифицираните дружества по Закона за задълженията и договорите, в които държавата или общината участват пряко или косвено в имуществото им;7. (доп. - ДВ, бр. 86 от 2007 г.) получателите на ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Lyomu1981
преди 11 години
Напълно подкрепям Konsultant, това е специализирана медия, не може да се поднасят популистките простотии ей така. За три дни работа ДФИ открила нарушения и изготвила доклад! При положение, че служителите на това ведомство се отличават с изключителна некомпетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
ЗА ЧОВЕЩИНА!!!- ДА НЕ ПЛАЩАНЕ ДАНЪЦИ И СМЕТКИТЕ НА МОНОПОЛИТЕ, ДОКАТО ВЛАСТИМАЩИТЕ НЕ НАПРАВЯТ: 1. МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ И МАКСИМАЛНАТА СОЦИАЛНА ПОМОЩ - РАВНИ НА "ПРАГА НА БЕДНОСТ" (312 ЛВ.)2. МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА (за работник без образование, но с квалификация) - РАВНА НА "СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ" (581 ЛВ.)3. МАКСИМАЛНА ЗАПЛАТА ЗА ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ ДА Е 10 ПЪТИ МИНИМАЛНАТА!4. ПРОГРЕСИВНО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, С НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ!ВСИЧКО ДРУГО Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Нищо няма да направят защото Държавата е виновна не дружествата ,като вземаш решение за Увеличение на цената ,защо не са ревизирали ,не са смятали ...Все едно да си признаят ,че те са излъгани или още по-лошо са се облажили ...Изведнъж се намериха и пари и за фермерите ..Управниците трябва да са постоянно под натиск за да вършат някаква работа иначе се замозабравят и пристъпват към това което най-много умеят -ДА ГОВОРЯТ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Konsultant
преди 11 години
"Ако лицензът бъде взет от ЧЕЗ, то ДКЕВР ще трябва да търси оператор, на когото да възложи управлението на мрежата. Ссобствеността обаче ще си остане на чешката компания и дори новият оператор трябва да й плаща правото да ползва електропроводите, предвижда Законът за енергетиката. "http://***.mediapool.bg/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D0%B7-%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0-%D0%B9-news203009.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Истината е, че монополите си имат правителство и сега ще го заменят със , следващото което ще направи точно толкова колкото и предишните по въпроса. Нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
irish
преди 11 години
Ако искаха да им вземат лицензите и на 3-те ЕРП-та можеха да го направят още 2010г : http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/erp-ta-sa-narushili-licenzite-si-no-niama-da-im-gi-otnemat,102595/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
melon
преди 11 години
А защо дремахте досега?!?!?!Бяхте заети активно да лобирате на цеко за пистите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Konsultant
преди 11 години
Медиите са пълни с подобни съобщения, които директно могат и ще повлияят на акцията?! Поне специализираните сайтове трябва да са много по-внимателни и когато отразяват такава новина трябва да проверят и законовата и страна! Кога, при какви условия, защо и кой може да отнеме лиценз!За мен са налице обстоятелства, при които КФН и БФБ трябва да спрат търговията поне за 3ри дни!Няма да е лошо и КФН да обясни по подходящ начин КАК се пуска новина за публично дружество и ДО какво води това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още