IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветниците в СОС се скараха заради приходите от рекламни площи в София

Йорданка Фандъкова оттгли предложението си Николай Желев да стане кмет на район "Триадица"

14:32 | 14.03.13 г.
<p>
	<em>Столичният кмет Йорданка Фандъкова</em> Снимка:<em>БТА</em></p>

Столичният кмет Йорданка Фандъкова Снимка:БТА

В днешното редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС) възникна спор по повод приходите, които София получава от реклама. Съветниците се скараха заради приходите от рекламни площи по време на обсъждането на доклада относно касовото изпълнение на бюджета на Столичната община към 21 декември 2012 г., предаде БТА.

Според Атанас Атанасов от ДСБ „за всички в София е ясно“, че приходите на частните оператори от реклама са около 10 млн.лв., а Столичната община получава около 2 млн.лв.

Той загатна, че по-голямата част от средствата се „подаряват“ на двама души, които по негови думи „държат рекламата на столицата“. От своя страна те осигурявали медиен комфорт на общината, допълни Атанасов.

Неговото мнение бе подкрепено и от Георги Кадиев от БСП, който също обвини общината, че си купува медийно време през договорите за реклама. Той коментира, че начинът, по който се организира рекламата е престъпление към столичани.

"Всяка година стотици милиони левове не влизат в бюджета на общината поради лошото му изпълнение", категоричен бе той.

Според колегата му Желю Бойчев вместо интереса на софиянци, мнозинството на ГЕРБ е предпочело интереса на големите корпоративни играчи. Той заяви, че столичното ръководство е „благоприятствало“ за създаването на монопол в сектора, който в рамките на няколко години е ощетил града с няколко милиона лева.

В отговор на отправените обвинения председателят на СОС Елен Герджиков заяви, че конкурсът за реклама е проведен съгласно решение на общинския съвет. Той призова опозицията, ако има факти за нарушения на конкурса, да сезира прокуратурата.

Същата препоръка изрази и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Не знам защо си правите изводи, че общината си е осигурила комфорт в медиите. Всичко, което правим, го качваме на сайта, за да бъде публично", оправда се Фандъкова. Тя бе категорична, че ако Атанасов разполага с данни, негова отговорност като общински съветник е да ги даде за проверка на компетентните органи.

Същевременно днес Йорданка Фандъкова оттегли доклада, с който трябваше общинският съвет да гласува нейното предложение Николай Желев да стане кмет на район "Триадица". Причина за смяната стана оставката на настоящия районен кмент Стоян Начев, която бе поискана заради шофирането му в нетрезво състояние.

Фандъкова обясни пред журналисти, че е предложила Николай Желев заради опита му като член на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, а преди това и като одитор в Сметната палата.

„След като разбрах обаче за някои обстоятелства, които бяха публикувани вчера в медийното пространство, разговарях с Николай Желев и не останах удовлетворена от обяснението, което той ми даде“ обясни Фандъкова. Така столичният кмет аргументира решението си да оттегли своето предложение Желев да стане кмет на район „Триадица“.

Тя съобщи, че на следващата сесия на общинския съвет тя ще направи ново предложение за кмет на въпросния район. В момента длъжността се изпълнява от един от заместник-кметовете.

Николай Желев е бил член на Комисията по конфискация от юли 2010 г. до февруари тази година. При смяна на ръководството на комисията той е отказал да подпише нов трудов договор, с който да бъде намалена заплатата му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още