IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставаме "тревожно много" с освобождаване на честоти за цифровизацията

30 млн. лева са нужни на първо време за освобождаването на честотите на военните

16:43 | 28.03.13 г. 1
<p>
	Снимка: <em>stock.xchng</em></p>

Снимка: stock.xchng

Имаме малък напредък по отношение на освобождаване на честотите от Министерството на отбраната - то е  свързано с финансови възможности от страна на държавата, които към момента липсват. Ако не успеем да намерим средства за това, ще имаме нови проблеми с Европейската комися (ЕК).

Това заяви зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов след форум на Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО), който се проведе днес в Правец.

"По различни оценки сумата, която е необходима за освобождаване на радио-честотния спектър за цифровизацията варира между 120 и 150 млн.лв. в 5-годишен период. На първо време са нужни не повече от 30 млн. лв., които трябва да бъдат предоставени на Министерство на отбраната за освобождаване на ресурса", уточни Борисов. 

Той обясни, че в момента транспорното министерство води разговори със служебния министър на финансите Калин Христов във връзка с предоставянето на тези 30 млн. лв.

Борисов допълни, че страната ни вече е "изостанала тревожно много" с освобождаването на тези честоти. Дори служебният финансов министър да предостави конкретната сума, е нужно административното време за освобождаването на честотния ресурс.

"От момента на отпускане на средствата до момента на старта на освобождаване на честотите ще минат не по-малко от 6 месеца. А ние вече сме закъсняли прекалено много. Моята прогноза е, че ще имаме трудности с Брюксел, защото сме много закъснели", категоричен бе зам.-министъра.

Припомняме, че процесът на въвеждане на цифровизацията закъсня толкова именно заради неосвободените навреме честоти от страна на Министерството на отбраната. Съгласно поетите евроангажименти България трябваше да въведе цифровата телевизия до края на 2012 г., но това не се случи. Причината беше, че бившият финансов министър Симеон Дянков отказа да отпусне пари на военните за освобождаването на честотите.

Така срокът беше удължен до 1 септември 2013 г. Към момента честотите все още не са освободени от военните.

България е изправена и пред друг проблем с Европейската комисия. През януари ЕК съобщи, че ще съди България пред Съда на Европейския съюз заради ограничаване на конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър или за изграждането на така наречените мултиплекси.

В тази връзка Борисов увери, че ресорното министерство води активен диалог с Брюксел, за да бъде уговорена отсрочка за съдебната процедура. Отсрочката коментира и служебният министър на транспорта Кристиян Кръстев още миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
Rumen_
преди 11 години
Нещо се изхвърлят военните ми се струва. То колко ни е цялата армия - 30000 човека? И значи искат да ми кажат, че са им нужни по 5000 лв. на калпак, за да сменят комуникационното оборудване? Множко ми се вижда. Още повече, че повечето ни военни нито са виждали комуникационно оборудване, нито знаят как се работи с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още