IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ се оплака от България в Европейската комисия

Не сме извършили нарушения, които да са основателни за отнемането на лиценза, твърдят от чешката компания

17:52 | 29.03.13 г. 24
ЧЕЗ се оплака от България в Европейската комисия

Чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ е изпратила до Европейската комисия (ЕК) писмо с факти, които показват, че процедурите по издаване или отнемане на лицензи в областта на енергетиката, както и някои административни процедури, нарушават не само българското, но и европейското законодателство, както и Договора за функциониране на Европейския съюз (ЕС), основно в частта за свободното движение на капитали.

От ЧЕЗ посочват в писмото, че регулаторни проблеми има и австрийската компания EVN, която е предупредила властите, че ще потърси арбитраж във връзка с неизпълнение на споразуменията за насърчаване на инвестициите.

„Търсим независимата оценка на ЕК за ситуацията, за да бъдат осигурени обективни и справедливи процедури за нашите дружества в България“, коментира членът на УС на дружеството Томаш Плескач.

От дружеството се позовават на метода, по който започна процедурата по отнемането на лиценза им – с нареждане от страна на вече бившия премиер Бойко Борисов към независимия орган – Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Отнемане беше препоръчано и от страна на главния прокурор. Според чешкото дружество по този начин се нарушава българското законодателство и не са спазени предпоставките за взимане на независимо решение от страна на регулатора.

В допълнение голяма част от посочваните нарушения не са основание за отнемане на лиценза според българското законодателство, допълват от ЧЕЗ в своето писмо до ЕК. За отнемане на разрешителното е необходимо компанията да поставя под риск системата, да допуска нарушения при доставка на електричеството или да не изпълнява изисквания, поставени от регулатора. При нито едно от дружеството на този момент не са открити такива сериозни нарушения на дейността, категорични са от ЧЕЗ.

„Ние твърдо изпълняваме записаното в европейското и българското законодателство, сътрудничим изцяло на прокуратурата и данъчните власти, както и на енергийния регулатор, и очакваме от всички институции да действат независимо и спазвайки законите“, смята още Томаш Плескач.

От дружеството запознават ЕК и с извършените проверки от страна на Комисията за защита на конкуренцията в офисите на трите електроразпределителни дружества.

На 16 април е насрочено публично изслушване на ЧЕЗ преди да бъде взето решение за отнемане на лиценза, допълват още от чешката компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 1
profit1
преди 10 години
А защо не направим разследване на каква стойност е придобито имуществото ,ако въобще има такова на супертрейдър и ако не ни хареса стойноста на придобиването не му го конфискуваме.Справедливо мисля за всички да е еднакво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
СЪщото е и за армията (където става огромни кражби също) - айде да я разпуснем и да наемем няколко роти от Френския Чуждестранен легион да се мотат. Айде и полицията - даже две полиции да има да се конкурират, коя ще ни бие по качествено. Съдебната система неработи - дайте да я разпродадем на чужди правни кантори където да има частни съдии и адвокати. Ако направим това ще си спестим плащането на каквито и да е данъци, защото няма да има обществена система която да издържаме. Аз съм навит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Стига бе човек, държавата ни е разграден двор. Всичко е разпродадено на собственици в чужбина. Тебе това удовлетворява ли те? Аз не виждам положителен ефект от това, че всичко е разпродадено - може би вие ще ми ппосочите? От 20 години вървим само надолу и като гледам тенденцията няма да се обърне скоро. Ми айде да си продадем и парламента и министерствата и президентството и вътре да управляват чужди граждани - по възможност капиталисти. Нали; държавата не ставала за стопанин, защо да стопанисва тези обекти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
KostadinovK
преди 10 години
Каква национализация, каква конфискация. Абе хора акъла ли си изгубихте.Държавата не може един елементарен контрол да упражнява, а вие искате и дружества да управлява.Това дето го гледате по телевизията е само пушек.Казал съм го и ще го кажа пак - ролята на държавата е да създава правила и да следи да се спазват.Това е демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
"В Китай за по-малко от 10 години за подкуп са РАЗСТРЕЛЯНИ над 10 000 държавни служители, поне 2 пъти толкова гният по затворите". За подробности - чичо Гугъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Sa, омръзнало ми е да слушам за "червени, сини и бкп/бсп, герб, гроб..."Не ме интересува какво е било, кой крал, кой строилИма закони има и такива които не ги спазватИма и закони "правени от лобисти на богаташи"Който не спазва закона - в панделата!Който корумпира - в панделата!Който взема подкуп, му се отнемат лицензите за работа завинаги и пак в панделата!Който управлява безстопанствено - в панделата!Искам да ти кажа че ако Енергото не се управлява добре и народа не е доволен, за събота/неделя протести и ръководството ще бъде освободено, ако дружеството е държавноАко обаче дружеството е частно и 1 година простести в РБ няма да трогнат милиардерите от УС, които се пекат във... Флорида да кажем и няма да изритат настоящия управител, въпреки че народа не харесва как дружеството ги третираДези НАТУРАЛНИ МОНОПОЛИ имат и СОЦИАЛЕН ЕФЕКТ в/у обществото и е още 1 причина да са държавниОтделен е въпроса че РБ и основните и структури НЕзащитават интереса на гражданите си винаги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 4
SA
преди 10 години
Явно кипърската криза е засегнала немалко червени пари, та и по тоя въпрос се плюе.Национализацията ще струва няколко милиарда. Ако червените господа ги дадат, ЧЕЗ и ЕВН сами ще продадат и ще си тръгнат.И после ще почне голямото крадене от държавното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
благо да разбирам ли, че тебе договорите с всички, които са ни взели електрическата инфраструктура и природните ни ресурси те удовлетворяват? Не ми излизай с репликата - ами подписали сме договори сега ще траем. Тебе като те гледам си лесен - омиташ се и тука да ни пържат нас дето останем. Айде прав ти път "нормален човеко".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
* национализация на трите ЕРП-та* прекратяване на безумните договори за "американските" ТЕЦ-ове* прекратяване на безумните договори за "зелен ток" за по 70 ст/ киловат* стартиране на проекта "Белене"* стимулиране на родното българското, чрез въвждане на високи мита за вносни хранителни стоки (не им щем ГМО-то)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
trendline
преди 10 години
Благо какъв ЕС, каква ЕЗ. Виж Кипър и чакай следващите. Виж паниката в Румъния с филиала на кипърската Лайки. Ти да национализираш спестяванията на хората та да вържеш бюджета. На хората им съсипаха живота ти си ревнал за скапания европейски съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още