IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство се фокусира върху четири основни приоритета

Кабинетът "Райков" ще следи за финансовата и социалната стабилност, както и за прозрачни избори

16:47 | 01.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Служебното правителство се фокусира върху четири основни приоритета

Четири са основните приоритети, които си поставя служебното правителство до предсрочните парламентарни избори на 12 май. Част от тях са свързани именно с организирането на изборите за нов парламент, което е и задължението на това правителство по Конституция.

Но освен това кабинетът „Райков“ си поставя и цели в областта на  институционална, финансова и социална стабилност. Сред тях например е „златният стандарт“ за фирмите, предложен от финансовия министър в предишното правителство Симеон Дянков. Целта е ускореното изплащане на ДДС за изрядните фирми. С въвеждането на стандарта това ще става в рамките на 10 дни.

Правителството ще работи за изпълнението на заложените в Бюджет 2013 цели и ефективност на работата на държавните институции, като част от мерките за опазване на финансовата стабилност. Ще бъдат предприети и мерки за ограничаване на ръста на безработицата, става ясно още от програмата.

Ще бъде създадена и процедура за контрол на големите държавни компании, които са в критично състояние - „Мини Марица Изток“, БДЖ и ВМЗ – Сопот, е записано още в програмата.

Правителството ще ускори още и проекта за поставяне на ПОС-терминали в бюджетните организации, които събират суми от значителен брой физически или юридически лица. Тази мярка ще доведе до намаляването на разходите при изплащането на дължимите към хазната суми. Ще бъде създаден и план за развитие на електронното правителство.

За около месец и половина, които ще бъде на власт, служебното правителство ще извърши още и международна проверка на енергетиката, резултатите, от която се очакват от всички с голям интерес. Освен това в сферата на енергетиката правителството си е поставило за цел спешно да бъдат приети наредби, които да осигурят либерализацията на енергийния пазар, но с механизми за защита на най-уязвимите слоеве от населението.

По времето на протестите в началото на февруари бившият вече енергиен министър Делян Добрев обясняваше ред по ред какво точно означават всички точки, вписани във фактурите за електричество. Това правителство обаче смята да опрости фактурите и да ги стандартизира за всички електроразпределителни дружества, работещи у нас.

Правителството ще работи още и за прозрачното взаимодействие с гражданското общество, като една от една от посочените мерки е създаването на обществените съвети. Идеята беше лансирана от президента Росен Плевнелиев по време на разговорите за създаване на служебно правителство.

Четвъртият приоритет на правителството е управлението на програмите за европейско финансиране. Целите там са да бъде финализирано договарянето на оперативните програми за следващия период (2014 – 2020 година). Част от усилията на правителството ще бъдат насочени още и към изграждането на националните инфраструктурни проекти като магистралите „Тракия“, „Струма“ и „Марица“, както и Дунав мост 2 и железопътните проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
theforce
преди 11 години
"поставяне на ПОС-терминали в бюджетните организации, които събират суми от значителен брой физически или юридически лица. Тази мярка ще доведе до намаляването на разходите при изплащането на дължимите към хазната суми."Aко това означава че няма да сме длъжни за всяка дребна такса да правим превод през СИБанк за по няколко лева, то това е чудесна новина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
SPART
преди 11 години
"Служебното правителство се фокусира върху четири основни приоритета"Остап Бендер е прав: " Время, которое у нас есть, это деньги, которых у нас нет."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
INSIDER-A
преди 11 години
"Ще бъде създаден и план за развитие на плана за развитие на електронното правителство." - А няма ли да създадат план за развитие, на плана за развитие на плана за развитие на ел. правителство??? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още