IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райков поиска областните управители, свързани с партии, да излязат в отпуск

От утре ще заработи изборният борд, идеята за който служебният премиер обяви още при встъпването си в длъжност

11:51 | 02.04.13 г. 4
Райков поиска областните управители, свързани с партии, да излязат в отпуск

Министър-председателят Марин Райков призова областните управители, които имат политически или координаторски функции към партии, да излязат в отпуск или да се откажат от тези ангажименти, предаде БТА.

„Имам желание да отправим ясно послание към българската общественост, че вие ще бъдете безпристрастни“, посочи Райков по време на среща с областните управители, на която е обсъдена подготовката на парламентарните избори.

„Значението на този диалог е съществено поради много причини. Първата е всички произтичащи от закона ангажименти, които всички заедно трябва да изпълним. Втората е специфичната ситуация, свързана със социалния климат, в който се провеждат изборите за Народно събрание“, добави служебният премиер.

Райков съобщи още, че от утре започва да работи Изборният борд, който трябва да следи за честността на вота.

Идеята за създаването на граждански изборен борд Райков обяви още при встъпването си в длъжност. Не е особено ясно обаче как ще работи тази структура, както и кой ще влезе в нея. Първоначално служебният премиер покани в борда лидерите на партии и представители на протестиращите граждани.

На първото заседание на кабинета обаче стана ясно, че премиерът е изпратил писма до политическите партии с молба те да посочат представители, които да се включат в структурата.

Самият Райков обясни тогава, че целта му е в борда да види „всички наблюдатели от предишните избори, включително и международни наблюдатели“. Един от поканените е вече бившият шеф на "Информационно обслужване" Михаил Константинов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Едно не ми е много ясно. Какво значение би трябвало да имат партиите при местни избори, които би трябвало да са 100% мажоритарни. Та местните управници трябва да се грижат за развитието на града, селото и изобщо на гражданите и своите населени места и да дават отчет на тях. И по света е ясно, кмета, "шерифа", "попа" и "даскала" - с мажоритарен вот и периодични отчети. Иначе ала-бала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
това няма как да стане просто. герберите са на зор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Няма законов инструмент за направи това.Може единствено да им приказва пред медиите пък който чуе и има поне малко морал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
sonka.74
преди 10 години
Намерението на служебния премиер не е достатъчно, трябва направо да отпрати партийно ангажираните областни управители, защото не може да се разчита на тяхната безпристрастност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още