IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения подкрепи Хърватска за членство в ЕС

Словенският парламент ратифицира присъединяването на съседната държава, след като тя се отказа от претенциите си за обезщетения за вложители в Ljubljanska Banka

19:17 | 02.04.13 г. 2
<p>
	Премиерът на Словения Аленка Братушек поздравява хърватския си колега Зоран Миланович преди гласуването в Словения парламент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Словения Аленка Братушек поздравява хърватския си колега Зоран Миланович преди гласуването в Словения парламент. Снимка: Ройтерс

Словения ратифицира документите за присъединяването на Хърватска към Европейския съюз, след като през миналия месец двете бивши югославски републики се споразумяха да загърбят 20-годишния си спор за затворена банка, която блокираше членството на Загреб в общността, съобщи Ройтерс.

Хърватска приключи преговорите си за присъединяване към ЕС през 2011 г., но има нужда от ратифицирането им от всички 27 държави-членки, за да може да се присъедини към общността от 1 юли.

След като парламентът на съседна Словения гласува единодушно в подкрепа на хърватското членство, остават само още 4 държави, чиито законодателни органи трябва да се произнесат по въпроса – Германия, Белгия, Дания и Холандия. Проблеми по отношение на ратификацията от тяхна страна не се очакват, след като от Европейската комисия през миналия месец обявиха, че Хърватска е изпълнила всички изисквания и е готова да стане член на ЕС.

Доскоро обаче от Любляна държаха своите съседи в напрежение заради спора около словенскатата Ljubljanska Banka, която прекрати дейността си, без да обезщети хърватските си вложители, когато двете страни обявиха независимост през 1991 г.

През март Хърватска се съгласи да се откаже от съдебните си претенции, с които искаше компенсации от Любляна. По-нататъшните преговори около Ljubljanska Banka ще бъдат проведени с посредничеството на базираната в Швейцария Банка за международни разплащания.

Хърватска е едва втората бивша югославска република, която ще се присъедини към ЕС. Черна гора започна преговори за присъединяване през миналата година, докато Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония и Косово предстои на направят същото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ZawHeR
преди 11 години
Името на държавата е Хърватия, научете го веднъж за винаги. Това, че на хърватски името на държавата е прилагателно (в номинатив, ж.р.), в никакъв случай не означава, че трябва да го транслитерираме по същия начин. Все пак казваме "Естония", а не "Естонска", нали така? Грубо нарушение на българската правописна норма е да се напише Хърватска, вместо Хърватия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Ако България мисли доброто на хърватите, трябва да гласува против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още