IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри извънредните социални мерки*

Близо 16 хил. безработни ще бъдат обхванати от разширяването на мерките за субсидирана заетост

13:03 | 03.04.13 г. 3
Кабинетът одобри извънредните социални мерки*

Служебното правителство одобри на днешното си заседание извънредния пакет социални мерки, които вчера бяха обсъдени и от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

По-голямата част от отделените за социални помощи над 41,1 млн. лева, или над 30 млн. лева, ще отидат за субсидирана заетост, като се планира да бъдат обхванати още близо 16 хил. души - безработни младежи до 29 години, безработни с трайни увреждания, безработни родители на деца до 5-годишна възраст, продължително безработни и други, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Предвижда се 6,5 млн. лева да подкрепят Националната инициатива "Работа за младите хора на България" 2012 - 2013 г. и да бъдат похарчени за субсидирана заетост и стажуване на безработни младежи до 29 години.

За Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" за субсидирана заетост на продължително безработните, които са на социално подпомагане, са осигурени допълнително 12,4 млн. лв. Тези средства ще осигурят заетост на допълнително 7 500 безработни за 6 месеца при 6-часов работен ден, посочват от пресцентъра на кабинета.

По Националната програма "Нова възможност за заетост" с допълнителен ресурс от 4,3 млн. лева ще бъде осигурена заетост за 2 000 освободени лица в резултат от закриване на работни места. За Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания са осигурени допълнителни 1,8 млн.лева за заетост на 600 безработни.

По Националната програма "Асистенти на хора с увреждания" с допълнителния финансов ресурс ще бъдат назначени още 650 лични асистенти, за което са необходими 1,2 млн. лева.

По насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта ще бъде осигурена заетост на 200 безработни с трайни увреждания в частния сектор, за което са осигурени допълнително 563 788 лв. Ще бъдат предоставени допълнително средства за субсидиране на заетостта на 110 самотни родители с деца до 3-годишна възраст и на 120 безработни майки с деца от 3 до 5 години.

Работодателите - микропредприятия, ще бъдат подпомогнати чрез осигуряване на субсидия за първите пет разкрити работни места, за което са осигурени допълнително 231 000 лв.

От пресцентъра на Министерския съвет припомнят, че останалата част от средствата ще бъде разпределена за помощи за децата с трайни увреждания, лица и семейства, които са останали извън обхвата на системата за целево енергийно подпомагане през отоплителен сезон 2012/2013 г. заради надвишаване на диференцирания минимален доход за отопление със сума, по-малка или равна на 10 лева.

Помощ получават и жените, които отглеждат дете от 1 до 2 години, които са осигурени за общо заболяване и майчинство и имат доход на член от семейството по-малък или равен на 350 лв. и право на парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години.

Дейностите по предоставянето на финансовите помощи ще се изпълняват от Агенцията за социално подпомагане, а организацията по разширяването на социалната услуга "Обществени трапезарии" се възлага на фонд "Социална закрила".

До десет работни дни Агенцията за социално подпомагане ще започне приемането на молби-декларации за отпускане на еднократна финансова помощ за отопление в размер на 65,72 лв. на хората, които надхвърлят диференцирания минимален доход за отопление с до 10 лева, съобщиха от социалното министерство. Ще се взима предвид доходът за 6 последователни месеца между 01.01.2012 и 30.09.2012 г.

Няма нужда да подават нови молби хората, които вече са подавали такива молби преди началото на отоплителния сезон 2012 – 2013 г. и са получили откази.

Хората с откази ще получат еднократната помощ  за отопление в размер на 65,72 лв. в края на април 2013 г. Хората, които тепърва ще подават молби-декларации и отговарят на критериите, ще получат еднократната помощ в края на май 2013 г. В самите декларации ще се заявява как да бъдат изплатени парите - дали по банков път, или на каса.

Майките ще получат еднократните помощи заедно с детските надбавки в края на май 2013 г. Еднократната помощ от 50 лв. за децата с увреждания ще бъде изплатена заедно с детските надбавки в края на април.

* Актуализирано към 14 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
трябват подобни мерки. Щото ГЕРБ ни загробиха в мизерия. Най-бедният народ плаща най-големи сметки, докато Гробарите дезертираха от отговорност. ДОЛУ ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
profit1
преди 11 години
Има нещо много лошо в цялата работа ,когато ти дотрябва някой да копа лозето трябва да му платиш като на професор по ядрена физика защото се конкурираш със социалния бюджет там дават даром за правене на нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Аз не виждам особена разлика между това да плащаме на *** пожизнени помощи и това да им плащаме да се подпират на метлите по улиците. Все вземат пари от данъците ни, за да правят НИЩО.На тая държава и трябва РЕАЛНА заетост иначе нещата ще затъват, докато стане такава една революция, че управляващите ще се чудят къде из Латинска Америка да се крият !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още