IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредната транспортна стачка блокира Гърция

Моряци, жп служители и авиодиспечери протестират срещу законодателни промени, опасявайки се за заплатите си и работните си места

17:34 | 03.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фериботите отново останаха закотвени на пристанищата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фериботите отново останаха закотвени на пристанищата. Снимка: Ройтерс

Поредната еднодневна стачка в знак на протест срещу мерките за икономии парализира днес морския и железопътния транспорт в Гърция. По този начин за пореден път засегнати бяха интересите на десетки хиляди пътници, предаде Ройтерс.

Началото бе дадено от моряците, които по призив на синдиката PNO блокираха дейността на пристанищата. Според плана в рамките на 24 часа гръцките води няма да могат да бъдат напускани от каквито и да е кораби. Фериботите останаха закотвени на пристанищата. Пристанищните работници искат да си получат неизплатените заплати  от корабособствениците и да се сложи край на практиката служителите да работят без трудови договори и социално и здравно осигуряване. 

Моряците протестират срещу Закон за либерализация на търговското корабоплаване. Те се страхуват, че с него ще бъдат наложени много по-лоши условия на труд и ще последва съкращаване на работни места. Също така те подкрепят стачка на служителите в Министерството на търговския флот, както и на персонала в пристанищата.

В следобедните часове в стачката се включиха и служители на железниците заради орязването на заплати в сектора и планираната приватизация на държавната жп компания. Засегнати са и метрото и бързата железница до атинското летище.

В началото на годината в Гърция пак се проведе национална стачка, която в продължение на дни остави гръцките острови откъснати от континенталната част на страната. За да прекрати протеста и да поднови транспорта, правителството в Атина обяви гражданска мобилизация и извънредно положение.

За четвъртък пък синдикатът на гражданската авиация OSYPA призова за 24-часова стачка. Федерацията иска увеличение на заплатите, мерки срещу безработицата, допълнителни кредити за образование, здравеопазване и защита на населението. От сутринта ще бъдат обслужвани въздухоплавателни средства, които само преминават през гръцкото въздушно пространство, военни самолети или такива за спешна помощ.

Авиодиспечерите се обявяват със стачката си срещу новия Закон за насърчаване на инвестициите, който предвижда приватизация на много летища и преструктуриране на агенциите, които обслужват бранша. Правителството внесе изненадващо закона за разглеждане в парламента за четвъртък, без да вземе предвид предложенията на въздушните диспечери, критикува OSYPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
За разлика от Гърците ние имам пълно право да се бунтуваме. Обаче не го правим. Защо? Защото нищо не става от нас. Пожелавам на тези дето ще гласуват избор - да изберат най-малкото зло. Въпреки всички протести всички стачки, всичко се върна в старото русло. И на тея дето дупе дават на всякакви мними "инвеститори", на който разчитата за високо платени работни места, и на тези хора пожелавам успех. Аз между другото подготвям наследниците си за емиграция от сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
GoldBear
преди 11 години
хаха аз също познавам Гърци и да ти кажа всяка година сменят BMW тата и не ми давай Българин в Гърция за пример а гледай Гръка как живее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
rover
преди 11 години
С една дума- не искаме промени, нека си бъде както беше досега.И как нито едно мнение под тази статия от онези, дето все обясняваха как гърците си защитавали правата, живеели по-добре от нас и щели да продължават да живеят така. Ама май вече не се получава. Имам братовчедка, която живее от 15 години в Атина. Психиатър е в държавна болница и от три месеца не е получавала заплата. Мъжът и е безработен от няколко години. И май мислят да си идват. И по-зле ще стане там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още