IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Нейков: Социалният пакет на кабинета не е ефективен без мерки за квалификация

Правителството спешно трябва да съчетае субсидираната заетост с курсове за обучение на наетите

10:35 | 10.04.13 г. 1
И. Нейков: Социалният пакет на кабинета не е ефективен без мерки за квалификация

Първият социален пакет от мерки, предназначен за най-уязвимите групи, който одобри служебният кабинет, на практика означава спасяване на удавника. Той е в правилната посока, но за да е ефективен, е необходимо да бъде усъвършенстван, което е във възможностите на това правителство.

Това каза за Investor.bg Иван Нейков, председател на Балканския институт за труд и социална политика, който направи оценка на първия социален пакет и посочи други мерки, които биха били ефективна в рамките на работата на временното правителство до изборите през май.

Служебният кабинет разчита основно на субсидираната заетост, което е правилен подход, защото подава ръка на най-нуждаещите се, но това не гарантира дългосрочни и ефективни мерки за подобряване на пазара на труда, отбеляза експертът.

„Субсидираната заетост е краткосрочна алтернатива за пазара на труда и може единствено да покрие онези дупки на трудовия пазар, които бизнесът не може да запълни бързо“, смята той.

Бившият министър на труда посочи, че субсидираната заетост ще стане по-устойчива, само ако кабинетът изиска работата на временно наетите да бъде придружена от курсове за квалификация и преквалификация. Важно е поне една трета от времето на работника, зает по временните мерки, да преминава в обучение, твърди експертът. И коментира, че допълнителната квалификация ще осигури нови трайни умения, които ще направят работниците по-конкурентоспособни.

Важно е мерките да не са конюнктурни, а да гарантират връзка между временната заетост и допълнителната квалификация, обобщава Нейков.

Истината е, че този служебен кабинет само ще започне реализирането на мерките, но на практика в края на официалния мандат ще започне реалното разплащане. Останалите  мерки ще се случат доста по-бавно. Все още се очакват конкретните параметри на обявената социална програма като анализ на проблемите, а не само като разчет на средствата, каза още експертът.

Той даде пример с обявената еднократна помощ за майките, като коментира, че тази парична помощ не решава основен проблем – връщането им на пазара на труда.

В тази посока Нейков предлага да се изработи механизъм, така че да се подпомагат не само децата, а младите семейства като цяло. Може да се помисли за възможност младите родители да поддържат квалификацията си от вкъщи например, като се използват възможностите на интернет - видеообучение, онлайн лекции и други за новостите в съответната професия, каза той.

Така родителите няма да загубят нивото на квалификацията си и ще се гарантира по-бързото и безпроблемно връщане на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
"Субсидирана заетост", това означава професионални безработни, 98% от хъхрещият етнос да получават реални пари от джобът на данъкоплатците (Български или европейски), за да извършват формална работа, имитация на труд - изразяваща се основно в безцелно подпиране на метли или садене на цветенца.Това е безполезно пилеене на финансов ресурс и безхитростно изместване на плоскостта на социалният паразитизъм. Само и единствено реалната трудова заетост ще реши проблемът с огромната безработица и колапсът на социалната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още