IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЦИК изтеглиха жребия за бюлетините за вота на 12 май

БСП влиза в битката за изборите под номер 5, ГЕРБ – под номер 15

13:32 | 09.04.13 г. 2
<p>
	<em>В ЦИК изтеглиха жребия за поредните номера на партиите и коалициите в изборите на 12 май т.г.&nbsp;</em> Снимка: БТА</p>

В ЦИК изтеглиха жребия за поредните номера на партиите и коалициите в изборите на 12 май т.г.  Снимка: БТА

Под номер 5 и номер 15 в бюлетината в битката за парламентарните избори влизат двете най-големи партии БСП и ГЕРБ. Членове на Централната избирателна комисия изтеглиха днес поредността на номерата в бюлетината за гласуване за вота на 12 май между регистрираните партии и коалиции от партии. Жребият разпредели номера от 1 до 45.

Видима беше радостта на социалистите, които заявиха, че са единствената голяма партия между първите 10 в бюлетината. От страна на ГЕРБ реакция нямаше и представителите на партията си тръгнаха преди медиите да ги спрат за коментар.

Има символика, че в първата десетка от големите партии е само Коалиция за България, заяви Петър Курумбашев от левицата. Много хубав номер, възкликна Курумбашев при тегленето и през цялото време се шегуваше, че слоганът на социалистите за вота трябва да се смени на „Give me five”.

„Аз се надявам, че хората са разбрали, че изборите не са жребий с късметчета, а осъзнат избор. Надявам се, че осъзнатият избор на 12 май ще бъде, че номер 5 е номерът на победата“, каза още Курумбашев. По думите му списъкът е дълъг и хората много трудно ще се ориентират в него. Със сигурност е добре да бъдеш напред в този списък вместо да разгръщаш този султански ферман, каза той. Пет на трета степен като брой депутати абсолютно ни задоволяват, коментираха червените.

Пет символизира промяна във всички области на живота. Ние сме носителите на тази промяна, заяви Илияна Йотова от БСП.

Партия "Атака" ще бъде под номер 14 в бюлетината. ДПС ще се яви на парламентарните избори на 12 май под номер 40 в бюлетината. На „Ред, законност, справедливост“ се падна номер 17, един номер преди тях – 16 е ПП „Синьо единство“.

За коалицията ДСБ-БДФ беше изтеглен номер 27, а за Коалицията от партии „Съюз на демократичните сили“ – 10.

На партията на Меглена Кунева Движение България на гражданите се падна номер 33. Номер 1 в бюлетината ще бъдат ПП „Нова алтернатива“, а под номер 45 ще се яви ПП „Съюз на комунистите в България“.
Ще бъдем изненада номер 1 на тези избори с резултата си, заяви председателят на "Нова алтернатива" Николай Цонев в коментар на номера в бюлетината.

Тегленето на жребия не мина без вълнения. Още в началото председателят на ГОРД Слави Бинев заяви, че това, което се прави за тегленего на жребия, е пълна пародия. От ЦИК му дадоха възможност лично да се увери, че кутиите, в които бяха поставени номерата и имената на партиите, са празни. За Коалиция „ГОРДа България“ беше изтеглен номер 36.

По двама членове на ЦИК, също изтеглени от кутия, теглеха съответно номер в бюлетината и име на партия или коалиция. Тегленето на номерата като цяло бе приветствано с ръкопляскания от съответните формации. Въпреки символиката, която често търсят партиите в номерата, които им се падат, болшинството от партийните лидери отсъстваха.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
С пожелание за БСП - пет на втора, за брои депутати!!Скоро идва времето когато червената партия ще се бори и за пет на първа процента, може би още след едни избори - и толкова ще е остатъка изкукали пенсионери с мили спомени за СССР и Бай Тошо(дето бил "построил" 3 Българий..)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ariana.end
преди 10 години
Не знам кой е правилния избор, но грешния е бюлетина 33-Движението на Меглена Кунева-Пръмова, жената с две лица и две имена, ако искате България да има бъдеще не гласувайте за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още