IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Василев: Има дружества, които отчитат 32 часа в денонощие енергия от слънце

Има резерви токът да не поскъпне от 1 юли, посочи министърът

08:44 | 10.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Василев: Има дружества, които отчитат 32 часа в денонощие енергия от слънце

Има резерви токът да не поскъпне от 1 юли, коментира в ефира на "Нова телевизия" икономическият министър Асен Василев. Той обясни, че след проверката на експертите от ЕК някои от договорите могат да бъдат преразгледани и така да бъде намалена цената на микса.

Василев посочи още, че в някои части от страната производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници са предизвикали физиката и са отчитали производство от 32 часа в денонощието слънцегреене. "На територията на едно от електроразпределителните дружества има 50 такива производители", заяви още служебният министър.

За някои от ВЕИ-мощностите инвестициите са изграждане са толкова големи, че не могат да бъдат изплатени за целия живот на мощността. Именно това налага и въвеждането на стимули от държавата, заложено и в европейското законодателство.

През последните години обаче страните от ЕС са установили, че тези стимули са прекалено големи и започва намаленяването им. В Германия например, дори и при дългосрочни договори, има намаление с 30% на стимулите, стана ясно от думите на министъра.

Василев смята, че либерализацията на енергийния пазар ще донесе прозрачност и дисциплина. Производителите ще трябва да посочат цената си, за да могат потребителите да изберат доставчик, аргументира се той.

В момента целта на служебното правителство е да балансира ценообразуването така, че да има баланс между интересите на производителите и потребителите. Въвеждането на двустепенни тарифи в сметките за електричество крие потенциал за кражби и опити за заобикаляне, смята още служебният министър. За него по-добър ефект би имало  разширяването на програмата за енергийни помощи за бедните семейства.

Във вторник председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова коментира, че е в ръцете на Асен Василев да намали таксата за пренос на енергия с 6 лева. Служебният министър обаче коментира, че това ще е временно и би означавало, че тези суми ще бъдат платени след 1 юли.

Относно предложенията на БСП за въвеждане на прогресивно подоходно облагане Василев изказа съмнения, че това би подобрило състоянието, защото изисква по-голям капацитет за събираемост и контрол на данъчните приходи. Според него прогнозируемата данъчна среда тепърва започва да дава плодове - Coca Cola например премества целия си back-офис за Западна Европа, т.е счетоводство и други финансови отдели, в България.

За Василев тази инвестиция у нас е благодарение на образованите специалисти и стабилната данъчна среда и затова тя не би трябвало да бъде променяна. "А не всяко правителство да прави каквото му скимне, дойде ли на власт", допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 0
sony
преди 11 години
Закривай !Фотоволтаиците са пирамиди, които смучат пари от населението !99 % от фотоволтаиците са собственост на олигархи, чиновници от министрествата и от енергетиката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
sony
преди 11 години
Закривай !Фотоволтаиците са пирамиди, които смучат пари от населението !99 % от фотоволтаиците са собственост на олигархи, чиновници от министрествата и от енергетиката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Има дружества, които отчитат 32 часа в денонощие енергия от слънце...Правят го много лесно, просто препродават тока, уж за собствени нужди, който взимат от НЕК за 7 ст. киловата, като произведен от техните фотоволтаици за 70 ст. киловата и без да им работят ВЕИ-тата печелят от препродажба. Това показва, колко безконтролна е държавата към ВЕИ-тата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още