IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Работи ли ЧЕЗ в интерес на обществото?

Компанията е инвестирала 1 млрд. евро в страната, но енергийният регулатор попита какво прави за намаляване на сметките на клиентите*

11:58 | 16.04.13 г. 7
ДКЕВР: Работи ли ЧЕЗ в интерес на обществото?

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проведе първото открито заседание, на което трябва да бъде взето решение дали електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще загуби лиценза си.

От компанията обявиха, че спазват законите на страната, отстранили са нарушенията, посочени от енергийния регулатор и настояват процедурата да бъде прекратена. Председателят на енергийният регулатор Евгения Харитонова гарантира по време на изслушването, че се отнася еднакво към всички енергийни дружества. Тя обаче не можа да отговори защо процедура за отнемане на лиценз се води само срещу ЧЕЗ, след като нарушения са установени и при другите електроразпределителни дружества. 

"Вие ми задавате въпрос за време, когато аз не съм била тук и ми е трудно да отговоря дали проверката е на ЕВН, ЧЕЗ или Енерго – Про. Явно са започнали с ЧЕЗ, не мога да ви кажа", заяви Харитонова на журналистически въпрос по казуса. 

По време на дискусиите обаче беше повдигнат въпросът за ползата за обществото от работата на чешката компания.

„Считате ли, че дружеството работи в интерес на обществото, в интерес на клиентите си и процесът на управление е свързан с нивото, размера и разходите на потребителите?“, попита членът на ДКЕВР Анжела Тонева, цитирана от агенция „Фокус“, след като изслуша доклад за финансовото състояние на дружеството.

Тонева поиска и информация как дружеството се опитва да намали сметките за електричество на клиентите си и отрече коментарите от страна на дружеството, че установените нарушения са формални. 

От ЧЕЗ коментираха, че са отстранили всички нарушения, които доведоха до това обсъждане и искането за отнемане на лиценз. Изпълнителният директор Кремена Стоянова беше категорична, че при управлението на компанията се търси максимална ефективност и качество на услугата. През последните месеци дори е въведена длъжността енергиен омбудсман в помощ на клиентите си.

По време на заседанието се отчете и регионалният мениджър за България Петър Докладал. Той обясни, че за своето присъствие в България (от 2006 година - бел. ред) ЧЕЗ е инвестирала 1 млрд. евро и в резултат 30% от мрежата е била обновена. Платените дивиденти на държавата са в размер на 41 млн. лева. Докладал допълни още, че сега ще работят за по-доброто обслужване на клиентите си, защото са си извлекли поука от протестите. 

Решение за лиценза на ЧЕЗ може да има най-рано в средата на юни.

Припомняме, че въпросът за лиценза на ЧЕЗ беше повдигнат от премиера Бойко Борисов в една от последните му пресконференции в Министерския съвет. Тогава хиляди българи бяха излезли на улиците в знак на протест срещу високите си сметки за електричество. 

Този протест провокира редица проверки от страна на българските институции. Пред броени дни прокуратурата изнесе доклада си, от който е видно, че и трите електроразпределителни дружества са извършвали едни и същи по вид нарушения на Закона за обществените поръчки, както и че са възлагали дейности на свои дъщерни компании, което е в нарушение на европейското законодателство. 

ЧЕЗ вече алармира в Брюксел за водената срещу нея процеура. На този етап реакциите от Европейската комисия са, че следят случая, а самото отнемане на лиценза е казус, по който могат да се произнесат българските власти във всеки един момент.

* Информацията е актуализирана към 14 часа с изявленията на председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
ДКЕВР: Работи ли ЧЕЗ в интерес на обществото?..................................................................................Всяка ЧАСТНА компания съществува, за да удоволетворява интересите на СОБСТВЕНИЦИТЕ СИ. ЧАСТНИЯ СЕКТОР ТЪРСИ САМО ПЕЧАЛБА/ и потребителите не го интересуват, интересуват го ако може да се по-платежоспособни, за да се правят повече кинти/АКО НЯКОЙ В ТАЗИ СТРАНА ИСКА ЕНЕРГОТО ДА ГО Е ГРИЖА ЗА ГРАЖДАНИТЕ ДА ГО НАЦИОНАЛИЗИРАСТИГА ВЕЧЕ ПРОФИТИЗАЦИЯ...Тачър умря, и Рейгън го няма отдавнаПИСНА МИ ОТ ПРОФАН пазвант тарикати Писна ми от капитал-изъмаПисна ми от глупав народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Мислещ
преди 10 години
Инвестирали ли? Тези инвестиции са в услуги, които са възлагали и съответно разплащали сами на себе си! Така и десет милиарда бих инвестирал, в джоба си! Тоест тези инвестиции са си в голяма степен укрити доходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
TGV
преди 10 години
Да наистина са инвестирали 1 милиард евро, но той е платен от българските потребители. Така е с всеки монопол в България - ток, вода, газ, парно и др. Да ще инвестираме пари, но за тази цел трябва да ги съберем от нашите клиенти, като вдигнем цените на нашите услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
mapto
преди 10 години
Крадецът вика "дръжте крадеца". Директорите на фирмите получават заплати, за да носят приходи на инвеститорите. Именно, за да бъде балансиран този интерес са създадени регулаторни органи, на които държавата плаща заплата - т.е. трябва да защитават интересите на гражданите. Но в България "някои куки са много лоши мутри" и те са решили, че могат да си присвоят дял от ЧЕЗ. Сега се опитват да намерят механизъм. Тези, които трябва да накарат регулаторите да си вършат работата сме ние, било то чрез натиск върху правителството, или директен натиск върху самите членове на регулатора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Като за начало сметни цената на 4-5 милиона електромера (1/5 от тях трифазни), добави новите трафопостове около разрастващите се квартали в районите на застрояване след 2000г., плюс ежегодните кражби на ***....Много се краде в България и за да се усети че нещо се прави трябват по-сериозни инвестиции - някъде около 100 милиарда евро (за да има за всички по нещо).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 10 години
Тия ако са инвестирали един милиард тая мрежа щеше да е от злато.Кой им се връзва на лъжите не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още