IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО: Увеличаваме износа на електроенергия към Турция

Турският пазар беше сочен като спасителен вариант за енергийната ни система в момент на ниско потрбление

18:34 | 19.04.13 г. 1
ЕСО: Увеличаваме износа на електроенергия към Турция

България ще увеличи износа на електроенергия за Турция, съобщи агенция "Фокус", като се позова на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

В настоящия момент турската електроенергийна система се намира в период на пробна паралелна работа, при който пропускателната способност на междусистемните електропроводи (Network transmission capacity – NTC) от България към Турция и от Гърция към Турция e административно ограничена от ENTSO-E на 400 MW т.е. под реалната техническа стойност, от съображения за сигурност на паралелната работа.

Тази стойност се разпределя, както следва: от България към Турция – 266 MW и от Гърция към Турция – 133 MW, уточняват от ЕСО. 

Турската енергийна система беше обсъдена по време на редовно заседание Регионалната работна група „Континентална Европа” на ЕNTSO-E (Европейска организация на електроенергийните системни оператори). Тогава предложението на ЕСО ЕАД и TEIAS (Електропреносна компания на Турция) беше одобрено, съобщиха тогава от оператора.

В резултат максималната допустима мощност на изнасяната електроенергия от България за Турция се повишава от 266 на 366 MW.

За да могат да влязат в действие новите стойности за пропускателна способност е необходимо ЕСО и TEIAS да извършат пренастройка на защитни устройства и противоаварийни автоматики, инсталирани в пограничните подстанции: ТЕЦ „Марица изток 3” и ТЕЦ „Хамитабат”.

Работата по пренастройка вече е започнала и се очаква да завърши в най-скоро време, за което информация ще бъде публикувана своевременно. 

Припомняме, че износът на електричество към Турция беше сочен за вариант да бъде подобрено състоянието на енергийната система в периоди на понижено потребление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Мен обаче ме вълнува на какви цени ще изнасяме ел.енергията за Турция и кои точно фирми ще го правят. Защото ако я продаваме на 2-3 евроцента за кВч няма смисъл от тази новина.В Гърция всяка година като не могат да си реализират портокалите над определена цена започват да изхвърлят известни количества в морето докато спрат да падат цените. Та да не би и ние да действаме по тази схема продавайки ток на 2-3 евроцента щото иначе няма какво да го правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още